Medicinsk allergologi kategori

Allergologi er læren om overfølsomhedssygdomme. Allergi er en sygdom, som udløses af kontakt med et stof, et allergen, f.eks. pollen eller husstøvmider, som organismen er overfølsom over for.

Medicinsk allergologi handler om diagnosticering og behandling af allergiske sygdomme. Denne type speciallæge kan arbejde på et hospital, på allergologisk afdeling, eller have sin egen praksis hvortil patienter sendes af egen læge.

Allergi skyldes frigørelse af histamin og andre biologisk aktive stoffer fra celler i immunsystemet, når organismen kommer i kontakt med allergenet. Det kan resultere i bl.a. kløende hævelse lokalt på hud og i slimhinder, nældefeber, rindende næse og øjne, høfeber, astma og i sjældne tilfælde kraftigt blodtryksfald (anafylaktisk chok).

Den medicinske allergologs uddannelse

Uddannelsen til medicinsk allergolog havde tidligere sit eget speciale, men er i dag nedlagt. Dog er allergologi oprettet som fagområde i lungemedicinske-, dermatologiske- og arbejdsmedicinske studier.

Uddannelsen til medicinsk allergolog hørte under speciallæge uddannelsen. En medicinsk allergolog er en uddannet læge, der der har specialiseret sig inden for allergiske sygdomme og symptomer.

Speciallæge uddannelsen tog ca. 12 år at gennemføre.

Hvad kan behandles hos en medicinsk allergolog?

Hypersensitivitet eller allergi er en defekt i immunforsvaret. Defekten består i, at kroppen overreagerer, når den bliver præsenteret for allergenet som er det, man er overfølsom for.

Allergisymptomer kan vise sig som høfeber, astma, eksem, nældefeber og ved fødevareallergi kløe i mund og svælg og mavegener.

Allergi kan deles op i fire typer:

 • Type 1: straks allergi, f.eks. pollen allergi
 • Type 2: cellemembran allergi, f.eks. allergi over for lægemidler
 • Type 3: immunkompleks allergi, f.eks. allergi over for skimmelsvamp og bakterier
 • Type 4: kontakt allergi, f.eks. nikkel allergi

Type 1 og 4 er de mest almindelige former for allergi.

Hvordan foregår en behandling mod allergi?

Afhængigt af symptomerne, er der flere muligheder for behandling. Den vigtigste behandling vil altid være, at undgå det, man ikke kan tåle. Det kan være nødvendigt at behandle symptomerne med medicin. Lægen kan også vurdere, at man vil have gavn af en allergivaccination.

Overfølsomhed kan testes på 2 måder:

 • Priktest: allergologen prikker en lille smule af forskellige allergener ned i huden. Hvis patienten er allergisk over for eksempelvis hund, vil huden svulme op ud for hunde-allergenet
 • Blodprøve: blodprøven sendes til et laboratorium, hvor bioanalytikere undersøger antistofindholdet. Resultatet vil med stor nøjagtighed kunne fortælle, hvad patienten ikke kan tåle

Allergi kan behandles på flere måder, og ofte kan behandlingerne kombineres:

 • Øjendråber
 • Næsespray/dråber
 • Tabletter
 • Saltvand
 • Allergivaccination
 • Adrenalinpen
 • Binyrebarkhormon

Ofte behandler man allergi med medicin, f.eks. er antihistaminer effektivt, hvis det indtages, før man udsættes for allergenet.

Allergologen kan også hyposensitivere patienten. Det sker ved jævnligt at sprøjte det stof ind under huden på patienten, som han eller hun ikke kan tåle. Rationalet er, at kroppen med tiden vænner sig til det.

Ofte varetages behandlingen af patientens egen praktiserende læge.