Meditationsøvelse for begyndere tema

Meditation er et redskab til at komme afstresset og energifyldt igennem hverdagen. Meditation behøver ikke være besværligt.


Lad op og stress af med denne enkle meditationsøvelse Tag et pusterum i løbet af dagen med en lille meditationsøvelse. Find et sted, hvor du kan gemme dig og finde ro i nogle minutter. Det kan være en fordel at have et fast sted at udføre meditationen, men du kan sagtens tage det med dig til fx hotelværelset. Du skal føle dig tryg og godt tilpas uden at skulle tænke på om nogen forstyrrer dig. Det mest optimale er at meditere på samme tid hver dag, enten om morgenen eller om aftenen, men gør det endelig, så snart der er mulighed for det.

Sæt dig tilrette

Du skal sidde godt og med rank ryg, men uden at være stiv og ubøjelig. Slap af i nakke, skuldre, ansigt og kæbe. Sørg for at være varm – du må ikke blive kold. Sid på gulvet i skrædderstilling, gerne med en pude under bagdelen og måske under knæene, så det bliver lettere at sidde rank og afslappet. Du kan også sidde på knæ og hvile tilbage på underbenene, eller du kan sidde på en stol. Det må ikke være meget krævede at sidde, så skal du forsøge at finde en ny stilling. Hvis du lukker øjnene, kan det være lettere at lukke lyde, tanker og følelser ude. Det kan også være en fordel at sidde med ansigtet mod en væg eller et hjørne, for at minimere sanseindtrykkene.

Læg hænderne i skødet

Læg også hænderne i skødet eller på lårene. Du kan også vælge at bruge den klassiske fingerposition, hvor spidsen af pegefinger og tommel holdes mod hinanden, og de tre andre fingre strækkes let. Denne fingerposition er en af mange såkaldte ”mudras”, som anvendes i yogaen, og som hver især stimulerer forskellige dele af hjernen. Den giver mental ro samt styrker koncentrationsevnen, hukommelsen og det spirituelle univers. Store personligheder som fx Buddha er typisk afbilledet med denne fingerposition.

Tæl til 10...

Meditationsøvelsen går i al sin enkelhed ud på, at du skal tælle dine vejrtrækninger. Det betyder, at du først og fremmest skal vende opmærksomheden 100 % mod dit åndedræt, og kun dit åndedræt. Træk vejret helt naturligt og dybt, men følg dine ind og udåndinger med opmærksomheden. Træk vejret gennem næsen. Tæl fra 1 til 10, fx en indånding er ”eeeeeet”, udånding ”toooo”, indånding ”treeee” osv. når du når 10, starter du forfra. Gentag så mange gange du kan, og prøv arbejde dig op til 10-15 minutter – men bare nogle få minutter vil kunne gøre en forskel.

Forstyrrelser

Du vil blive forstyrret af lyde, tanker og oplevelser. Lad dig ikke forstyrre af disse, men vend blot tilbage til åndedrættet igen. Hver gang du mister koncentrationen og glemmer, hvor langt du er kommet, så start forfra med at tælle fra 1 igen. Det kræver tid at mestre denne øvelse – accepter derfor, at du igen og igen vil blive forstyrret af tanker, lyde osv. – men vend igen og igen tilbage til åndedrættet.

Artikler

artikel

Ubalance i underlivet

Symptomer som kløe, udflåd og svie i skeden lader mange kvinder tro, at de ...

Redaktionen 20/11/2007
artikel

Æggestokkene, livmoderen og livmoderhalsen

I æggestokkene, livmoderen og livmoderhalsen, kan der opstå sygdomme som bl...

Redaktionen 03/02/2009
artikel

Børnesygdomme

Det kan være svært at afgøre om et lille barn er sygt. Sommetider optræder ...

Redaktionen 23/01/2009
kategori

Kiropraktik

En kiropraktor kan hjælpe med problemer i muskler og led i f.eks. ryg og na...

Redaktionen 19/02/2009
artikel

Barnløshed

Der kan være flere årsager til barnløshed, bl.a. overvægt eller hormonale f...

Redaktionen 30/03/2006
artikel

Babyhåndbogen

I denne sektion om børn og babyer, finder du en række gode råd om sygdomme ...

Redaktionen 30/01/2009
kategori

Sex og samliv

Sex, kærlighed og sensualitet er en vigtig del af livet - hele livet. Sex e...

Redaktionen 17/01/2009