Motion på recept - mere fysisk aktivitet i hverdagen Artikel

Motion på recept, Motionsmanualen - mere fysisk aktivitet i hverdagen


Når lægen trods alle gode intentioner og pædagogiske fif finder ud af, at han står over for en patient, som har en holdning til planlagt motion og især sport, der kan udtrykkes med Jesper Kleins ord "Det er kun sportsmænd og idioter, der springer over, hvor gærdet er højest" - ja, så hjælper det jo ikke så meget med skemaer og beregninger.

Man må så erkende, at man trods motiverende samtale og andre virkemidler er nødsaget til at rådgive patienten på det niveau, han ønsker. Mange mener, det er så indlysende, at det er sundt at røre sig, at det ikke er noget, man behøver at bruge så lang tid og ressourcer på at forklare eller analysere. De er godt klar over, at de "hellere må se at få rørt sig lidt mere". Det bliver så sjældent til noget alligevel eller eventuelt kun i kort tid.

Det eneste, man kan gøre i den situation, er at håbe på, at man kan foreslå en aktivitet i hverdagen, som forekommer meningsfyldt og ikke kun er "pjat". Mulighederne er nærmest uendelige. Det er kun fantasien, der sætter grænsen. I håbet om at sætte nogle tanker i gang kan man jo foreslå og perspektivere nogle dagligdags aktiviteter, hvor man ved små ændringer kan opnå ret stor gevinst.

Det følgende eksempel har jeg fundet i Sundhedsstyrelsens pjece "Brug hovedet - brug kroppen!", som ikke mindst er skrevet for netop den personkreds, som jeg her omtaler. Det overordnede princip er at "tænke mere fysisk aktivitet ind i hverdagen".

Eksempler på øget kalorieforbrug


Hvis man, i stedet for at køre børnene i bil til og fra institutionen, bruger 20 minutter på at cykle eller gå, vil man forbruge 12 gange så mange kalorier. Gå til og fra bussen i stedet for selv at køre bil og forbrug 6 gange så mange kalorier. Hvis man går en tur med hunden i stedet for at lukke den ud i haven, forbruger man 55 gange så meget energi. Frem for at sidde foran tv kan man ved at gå eller lege med børnene i 45 minutter forbruge 10 gange så mange kalorier.

Hvis man praktiserer de skitserede ændringer på én dag, vil man forbrænde ca. 500 kcal ekstra. Hvis man så praktiserer det en hel uge, ja, så er man langt over de officielle anbefalinger uden at have været nødt til at skifte til sportstøj, endsige tænke på sport. Der er også gode ideer at hente hos Dansk Skoleidræt.

Nedenfor er der en række forslag til, hvordan man kan tænke mere fysisk aktivitet ind i hverdagen.

Mere fysisk aktivitet i hverdagen


- Brug bilen mindre, når du skal rundt i nærmiljøet
- Tag cyklen til arbejde eller til toget
- Stå af bussen et eller to stoppesteder før, parkér bilen lidt fra bestemmelsesstedet
- Skyd ikke genvej - tag en lille omvej - på cykel eller til fods
- Brug de sidste fem minutter af frokostpausen til at få lidt frisk luft til fods
- Lav lidt gymnastik på arbejdet, 3 minutter hver time - det løsner musklerne
- Gør skolevejen sikker - lad bilen stå
- Hvis du kører dit barn i bil til skole - parkér væk fra skolen og gå det sidste stykke
- Gør børnene selvhjulpne - lær dem gode cykelvaner
- Skoletasken skal bæres på ryggen - af børnene
- Gå en tur med børnene og hunden
- Elevator og rullende trappe hjælper de handicappede, men "handicapper" langsomt de raske - brug trappen
- Der er motion i skidtet - gør rent sammen
- Udnyt tiden - se "Nyhederne" fra en kondicykel
- Hold aktiv ferie