Misdannelser i tarmkanalen tema

Misdannelser i tarmkanalen kan optræde i flere former, men hyppigst kommer det til udtryk ved stenose eller atresi. Misdannelser i tarmkanalen er særligt hyppig blandt børn med Downs syndrom.


Definition og årsager


Misdannelser i tarmkanalen optræder hyppigst i form af stenose eller atresi . Disse kan optræde overalt i tarmkanalen, fra tolvfingertarmen til endetarmen.

25% af børn med Downs syndrom får misdannelser i tarmkanalen. Årsagerne til misdannelser i tarmkanalen er i øvrigt ukendte.

Symptomer på misdannelser i tarmkanalen

Symptombilledet afhænger en smule af, hvor i tarmkanalen misdannelsen optræder. Ved atresi i niveau med tolvfingertarmen forekommer grøn-gullig opkast allerede i løbet af det første levedøgn hos den nyfødte. Ved atresi i tyndtarmsniveau forekommer symptomerne først 2.-3. dag med udspilet mave og grønlige opkastninger.

Komplikationer ved misdannelser i tarmkanalen


Komplikationerne ved misdannelsen er, at opkastet kan risikere at komme ned i luftvejene og besværliggøre åndedrættet og forårsage lungebetændelse . Desuden medfører opkastninger også større væsketab, der kan være livsfarlige.

Diagnose

Diagnosen stilles på basis af symptombilledet og en røntgenundersøgelse

Behandling af misdannelser i tarmkanalen


Tilstanden kan være alvorlig uden behandling. Misdannelsen kan som regel korrigeres ved et kirurgisk indgreb, så man forbinder de frie ender af tarmen ved atresi og udvider forsnævringen ved stenose.
Børnene slipper fra operationen uden videre mén.Artikler

kategori

Barnet

Her finder du information om barnet nyfødt til teenager. Læs om kost, motio...

Redaktionen 17/01/2009
kategori

Almene graviditetsproblemer

Under en graviditet ændrer kroppen sig. De fysiske og hormonelle forandring...

Redaktionen 01/02/2009
kategori

Overvægt og vægttab

Mindst hver 10. dansker lider af overvægt, og både voksne og børn er ramt. ...

Redaktionen 15/10/2019