Mundsår Artikel

Mundsår opstår hyppigst efter en ydre påvirkning som bid eller slag. Alle vil opleve at have et sår i munden. Langt de fleste sår kræver ingen behandling. Oplever man sår, der gennem flere uger ikke vil hele, er det vigtig at søge læge.


Definition og årsag til mundsår

Enhver læsion af mundslimhinden vil give anledning til et mundsår. De fleste mundsår ligner hinanden, men baggrunden for såret kan være vidt forskellig. De vigtigste årsager til mundsår er:
  • Sår efter ydre påvirkning. Det ses efter bid, ved irritation fra en skarp tand, dårligt reguleret protese mm
  • After. Ca. 2-3 mm store sår med hvid-gul midte og rød, hævet randzone. Ofte flere og meget smertefulde. Små after er det, som de fleste kalder blister. Man kender ikke fuldt årsagen til after, men det menes, at der kan være en autoimmun komponent i det (hvor kroppens immunforsvar angriber egne celler). De ses hyppigt i forbindelse med stressede situationer, og hos kvinder er det forbundet med menstruationsperioden. De danner ikke ar og forsvinder efter ca. 1 uge.
  • Infektiøse sår. Ofte i forbindelse med virusinfektion. Det kan være normale forkølelsesvira, der giver rødme og ømhed. Kraftigere reaktion ses ved Herpes simplex og Herpes zoster -infektion. Bakterielle infektioner med eksempelvis streptokokker eller stafylokokker kan ligeledes give mundsår. Såvel som svampeinfektion, som overvejende ses med svampen candida albicans .
  • Ved tumorer. Sår, der ikke vil hele i løbet af 3 uger, kan være første symptom på kræftsygdom i mundhulen .

Symptomer ved mundsår

De fleste mundsår vil være stærkt generende og smertende. Afhængigt af lokalisationen og antal vil sårene give spise- eller synkesmerter. Simple sår efter bid vil hurtigt læges. After tager lidt længere tid. Infektiøse sår kan være meget smertefulde, og ledsages af almen utilpashed og feber. Lymfeknuderne på halsen vil være ømme og hævede. Sår ved tumor kan give meget få smerter. Der kan være uømme fortykninger eller knuder i slimhinden i mund eller på tunge.

Forholdsregler og diagnose

Alle vil opleve at have et sår i munden. Risikoen for infektiøse sår kan i et vist omfang mindskes ved god hygiejne, og ved at undgå tæt kontakt med personer med halsbetændelse, forkølelsessår mm.
Simple sår heler af sig selv, og det er ikke nødvendigt at tilses af en læge. Er man samtidig utilpas og febril, kan en læge ved en podning i munden og evt. en blodprøve undersøge, om der er en infektion og evt. hvilken slags.

Oplever man sår, der gennem flere uger ikke vil hele, er det vigtig at søge læge. Det kan være første symptom på kræft. Lægen kan vælge flere undersøgelser, bl.a. en vævsprøve (biopsi) , der kan fortælle, om cellerne er normale. Skyldes grunden en utilpasset protese eller en skarp tand, er det en opgave for tandlægen.

Behandling af mundsår

Langt de fleste sår kræver ingen behandling, og heler af sig selv inden for en til to uger. Ofte uden ardannelse. Varme drikke kan lindre smerten.
Svære after kan lindres med mundskyl og evt. steroidcreme.
Infektiøse sår kan behandles med antibiotika, antivirale midler eller svampemidler.

Forløb og komplikationer

Næsten altid ukomplicerede forløb. Ved herpesinfektioner er der risiko for, at sygdommen blusser op igen på et senere tidspunkt.