Næsefilter kan hjælpe høfeberpatienter Artikel

Et lille filter kan mindske symptomerne i næsen hos personer med høfeber, det viser ny forskning fra Aarhus Universitet. Det lille engangsfilter, som sættes op i næsen, har vist gode resultater i kontrollerede forsøg, og skaltestes i samarbejde med Astma og allergiforbundet.

næsefilteret kan mindske symptomer på høfeberEt lille filter kan mindske symptomerne i næsen hos personer med høfeber, det viser ny forskning fra Aarhus Universitet. Det lille engangsfilter, som sættes op i næsen, har vist gode resultater i kontrollerede forsøg, og sal nu testes i samarbejde med Astma og allergiforbundet i maj og juni måned.

Filter mindsker høfeber symptomer

Hvis du er en af dem, som spiser piller, drypper øjne og sprayer næsen hele foråret og sommeren pga. pollen, så er der godt nyt. En dansk opfindelse i form af et lille næsefilter,ved navn Rhinix, som man sætter op i næsen, kan filtrere pollen fra og mindske symptomerne på høfeber markant.

I det første kliniske forsøg med Rhinix oplevede testpersonerne at:

  • Halsirritation blev reduceret med op til 75%
  • Symptomer som nys, løbende næse og kløe i næsen faldt med 21%
  • Ingen oplevelse af vejrtrækningsproblemer eller andre uacceptable gener
  • 19 ud af de 21 meddelte efter forsøget, at de vil købe næsefiltret hvis det kommer i produktion
- Vi skal teste Rhinix i større skala i samarbejde med Astma-Allergi Danmark senere på året. Men de foreløbige tests i vores allergikammer viser både, at filteret kan afhjælpe typiske symptomer, og at man ikke oplever uacceptable gener ved at bruge det, siger professor Torben Sigsgaard fra Aarhus Universitet, der står bag undersøgelsen sammen med bl.a. filterets opfinder, MD-PhD studerende Peter Sinkjær Kenney, i en artikel fra Aarhus Universitet

Stor tests af næsefilter

Århus universitet har tidligere testet andre næsefiltre, men de har alle været generende at bruge for testpersonerne, men nu skal Rhinix, testes i samarbejde med Astma Allergiforbundet i maj og juni måned.

Studiet med titlen ”Nasal filters for the treatment of allergic rhinitis: A randomized, double-blind, placebo-controlled crossover clinical trial” er publiceret online i Journal of Allergy and Clinical Immunology, og resultaterne er præsenteret på den årlige kongres i American Academy of Allergy, Asthma Immunology, USA.