Næsepolypper (Polypi nasi) Artikel

Næsepolypper er udposninger af næseslimhinden, og kan opstå som følge af astma. Næsepolypper opstår kun hos voksne. De små udposninger kan fjernes hos lægen med en polypslange.

Definition og årsager


Næsepolypper er udposninger af næseslimhinden, og de ses som blege,

glatte, væskefyldte blærer i næsehulen. De ses kun hos voksne og må ikke forveksles med det, man kalder polypper (adenoide vegetationer) hos børn. Man mener, at næsepolypper opstår som komplikation til kroniske irritations- og betændelsestilstande i næse og bihuler. Næsepolypperne dannes i sibenscellerne, som er luftfyldte hulrum, der indgår i bihulerne (se også Bihulebetændelse (sinuitis) ).

Symptomer på næsepolypper

  • Løbende næse, som ofte har stået på i mange år.

  • Nedsat passage af luft i næsen. Evt. kan man slet ikke trække vejret gennem næsen.

  • Nasal stemme: Man lyder, som om man er meget forkølet.

  • Nedsat lugtesans (anosmi).

  • Symptomer på bihulebetændelse.

  • Store næsepolypper kan man evt. se inde i næsen eller stikkende ud fra næsen.

Forholdsregler og diagnose


Hvis man oplever ovenstående symptomer, bør man gå til sin egen læge eller en praktiserende speciallæge i øre-næse-hals-sygdomme. Lægen stiller diagnosen ved at kigge op i næsen med en lille kikkert, hvor han direkte kan se næsepolypperne. Evt. kan der laves en CT-scanning for at finde ud af, hvor udbredte næsepolypperne er.

Behandling af næsepolypper


Næsepolypper kan fjernes kirurgisk. Ofte er det tilstrækkeligt med lokalbedøvelse, hvorefter næsepolypperne kan fjernes med en særlig polypslynge. Efter indgrebet gives ofte binyrebarkhormon som tabletter i en kort periode og som næsespray i en længere periode. Dette gives for at undgå, at næsepolypperne kommer tilbage.

I særligt svære tilfælde, og hvis næsepolypperne gentagne gange vender tilbage, kan det blive nødvendigt at fjerne sibenscellerne.

Forløb og komplikationer


Efter fjernelse af næsepolypper får man igen luftpassage i næsen, normal stemme og lugtesansen bliver oftest også normal igen. Der er dog risiko for, at næsepolypperne kommer igen.