Næseskylning kategori

Næseskylning med lunkent saltvand fjerner både skorper og urenheder i næsen, og har ingen skadelige bivirkninger. Næseskylning er en effektiv måde at forebygge og behandle bihulebetændelse og allergier.

Næseskylning (også kaldet neti) er en behandlingsmetode, der er bedst kendt fra yogaen, men også har været anvendt i Nordens folkemedicin som et gammelt husråd mod forkølelser og infektioner.

Næseskylning foregår ved brug af kropsvarmt saltvand, der hældes igennem næsen via en næseskyller (en neti pot). Virkningsmekanismen ved en næseskylning er, at den fortynder slimet i næsenslimhinderne og skyller det ud, hvilket både kan have en forebyggende og symptomlindrende effekt på visse sygdomme. Næseskylning kan "åbne" næsen, hvor hele næseområdet afspændes og renses indefra, f.eks. bliver slim, støv, snavs, pollen og allergifremkaldende partikler skyllet ud.

Mange øre-næse-hals læger anvender i dag næseskylning i deres praksis og der er også en del studier, der har kunne bekræfte skylningernes effektivitet.

Hvad kan behandles med næseskylning?

Næseskylning er en billig og effektiv måde at lindre symptomer i næsehulen ved forkølelse, bihulebetændelse, allergi etc., men kan også være et alternativ til syntetiske lægemidler som f.eks. næsespray, næsedråber o.lign.

Hvordan foregår en behandling med næseskylning?

Næseskylning er en enkel behandlingsmetode, der kan foregå på flere måder. Ved en næseskylning kan man anvende følgende:

  • Et næseskyllehorn
  • ½ liter kogt vand, som er afkølet til en lunken (kropsvarm) temperatur – eller destilleret vand, som har en kropsvarm temperatur
  • ½ tsk. salt uden jod

Selve næseskyldningen foregår ved at:

  1. Salt afmåles med en måleske eller en teske og opløses i det kropsvarme vand i den rene næseskyller (næseskyllehorn)
  2. Læne sig ind over en håndvask
  3. Før tuden af næseskylleren op til det ene næsebor (næseboret skal slutte tæt om næseskyllerens tud)
  4. Vend hovedet på skråt til siden og før hagen ind mod brystet
  5. Hæv næseskylleren og lad vandet løbe ind ad det ene næsebor og ud af det andet
  6. Skift næsebor når halvdelen af vandet er løbet igennem

Når man køber en næseskyller, følger der ofte en brugsvejledning med.

Næsehulen står gennem små åbninger i forbindelse med bihulerne. Når disse kanaler under en forkølelse lukkes pga. hævede slimhinder, kan det føre til bihulebetændelse. Gennem næseskylningen holdes kanalerne frie. Det samme gælder for pandehuler og kæbehuler, der på tilsvarende måde står i forbindelse med næsehulen.