Natlig vandladning - Gode råd Artikel

Lider du af natlig vandladning, er der nogle ting du kan gøre for at stå op så lidt som muligt om natten for at tisse.

1. Undgå at drikke væske de sidste 2–3 timer, inden du går i seng.

Forsøg at drikke den væske du har behov for tidligere på døgnet. Undgå at drikke meget væske, opkvikkende væske (fx kaffe og cola) eller vanddrivende væske (fx øl) om aftenen.

2. Sørg for at tømme blæren helt, lige inden du skal sove.

Vær sikker på at du får tømt blæren helt ved det sidste toiletbesøg, inden du skal sove. Giv dig god tid til at lade vandet, bliv evt. siddende lidt længere tid på toilettet, end du plejer. Du må ikke presse! Lad vandet 2–3 gange efter hinanden. Mellem hver vandlanding kan du fx børste tænder, gå lidt rundt, stå op eller på anden måde bevæge dig. På den måde kan du udsætte det tidspunkt, hvor du er nødt til at lade vandet igen.

3. Knib i bækkenbunden, når vandladningstrangen melder sig.

Når du mærker tissetrangen om natten, kan du forsøge at lave knibeøvelser. Du skal lave et par lange knib på ca. 30 sekunder. Ved at knibe i bækkenbundsmusklerne, enten udsættes eller forsvinder vandladningstrangen. Start med at øve korrekt bækkenbundstræning om dagen – så er det nemmere at lave knibene om natten. Spørg evt. en fysioterapeut til råds!

4. Afled dig selv fra tanken om at skulle op på toilettet.

Forsøg at tænke på noget andet. vend dig om på den anden side og sov videre, når tissetrangen melder sig om natten. Inden da kan du lave nogle få knibeøvelser for at dæmpe vandladningstrangen. Et langt knib plejer at virke!

5. Tal med din læge om den medicin, du tager.

Det anbefales, at du jævnligt taler med din læge, om den medicin du får, både receptpligtig medicin og håndkøbsmedicin. Medicin kan både have positiv og negativ påvirkning på din nattesøvn og natlige vandladninger. Tal med din læge om der evt. er præparater, som kan hjælpe dig