Nedsat aktivitet i biskjoldbruskkirtlerne (Hypoparatyreoidisme) Artikel

Nedsat aktivitet i biskjoldbruskkirtlerne skyldes for lav eller manglende produktion af hormon fra kirtlerne. Nedsat aktivitet i biskjoldbruskkirtlerne er dobbelt så hyppig hos kvinder som hos mænd. Akut behandling består i indgift af calcium direkte i en blodåre

Definition og årsager


Nedsat aktivitet i biskjoldbruskkirtlerne skyldes for lav eller manglende produktion af hormon fra kirtlerne. Dette hormon kaldes paratyreoidea hormon, forkortet PTH.

PTH regulerer sammen med D-vitamin blodets indhold af calcium (kalk). Det påvirker knoglerne til at frigive calcium til blodet, samt nyrerne til at tilbageholde calcium fra urinen. For lav eller manglende produktion af PTH resulterer således i lave niveauer af calcium i blodet, hvilket især påvirker funktionen af muskler og nerver.

Den hyppigste årsag til nedsat aktivitet i biskjoldbruskkirtlerne kan være en tidligere operation på skjoldbruskkirtlerne, hvorved biskjoldbruskkirtlerne har taget skade. Dette fænomen er dog aftagende pga. større opmærksomhed på problemet, samt forbedret operationsteknik. Tilstanden kan også skyldes en medfødt fejl i biskjoldbruskkirtlerne.

Tilstanden er dobbelt så hyppig hos kvinder som hos mænd.

Symptomer på nedsat aktivitet i biskjoldbruskkirtlerne


Symptomerne på nedsat aktivitet i biskjoldbruskkirtlerne skyldes det lave indhold af calcium i blodet. Hvis tilstanden opstår efter en operation på skjoldbruskkirtlen, opstår symptomerne i reglen pludseligt. I andre tilfælde er de mere langsomt indsættende. Symptomerne inkluderer:

  • Øget tendens til muskelspasme og krampe, især i lænd, ben, fødder og hænder.

  • Snurren og prikken i huden, især på hænder, fødder og omkring munden, som resultat af nervepåvirkning.

  • I svære tilfælde kan der opstå voldsomme epilepsi-lignende kramper .

Forholdsregler og diagnose


Hvis lægen mistænker nedsat aktivitet i biskjoldbruskkirtlerne, kan diagnosen stilles vha. blodprøver, der måler blodets indhold af calcium og PTH. Ved svære tilfælde med voldsomme kramper er det vigtigt hurtigt at henvende sig til lægen, der kan iværksætte akut behandling.

Behandling af nedsat aktivitet i biskjoldbruskkirtlerne


Akut behandling består i indgift af calcium direkte i en blodåre for at genetablere et fornuftigt niveau i blodet.

På længere sigt kan det blive nødvendigt at behandle med regelmæssige kosttilskud indeholdende calcium og D-vitamin. Grunden til, at man giver D-vitamin er, at det påvirker tarmen til at øge sit kalciumoptag fra kosten. Herved kan blodets indhold af kalcium normaliseres. Behandlingen kontrolleres jævnligt med henblik på at justere dosis af D-vitamin til det rette niveau.