Definition og årsager til nedsunken livmoder
Nedsunket livmoder (livmoderprolaps) er en hyppig tilstand, hvor det støttevæv, der holder livmoderen fæstnet over skeden, ikke formår at holde den på plads.
Herved sker der en nedsynkning, hvor livmoderen synker ned i skeden, og evt. helt udenfor.
Den vigtigste årsag hertil er slapt støtteapparat efter fødsler, og hvis kvinden er gået over tid, eller barnet er forløst med tang, øger det risikoen for nedsunket livmoder.
Hos kvinder efter overgangsalderen, hvor østrogenpåvirkningen bortfalder, bliver muskulaturen svagere, og herved kan bækkenmuskulaturen give efter, hvilket kan føre til prolaps.
Symptomer på nedsunken livmoder
Generelt har kvinder med nedsunket livmoder en tyngdefornemmelse i skeden. Derudover er der nogle, der har en fornemmelse af at have et fremmedlegeme eller en åbentstående skede.
Utiltstrækkeligt støttevæv i bækkenet og slap bækkenmuskulatur kan give inkontinens gener. Nogle kvinder oplever ligefrem, at livmoderen falder ud mellem benene.
Forholdsregler og diagnose
Føler man nogle af ovenstående symptomer, og er nervøs for at det kunne være nedsunket livmoder, bør man gå til lægen. Diagnosen stilles som regel udelukkende ved en gynækologisk undersøgelse.
Behandling af nedsunken livmoder
Kun hos kvinder efter overgangsalderen er medicinsk behandling en mulighed, og består her af en hormonbehandling med blandt andet kønshormonet østrogen.
Alle kvinder instrueres i optræning af bækkenbundsmuskulaturen, og de letteste tilfælde kan kureres herved.
Sværere tilfælde kræver kirurgisk behandling, hvor livmoderen syes fast i det lille bækken (nederste del af bughulen). Mildere grader kan i nogle tilfælde behandles med en ring eller en plade, der placeres i skeden.
Forebyggelse af nedsunken livmoder
Den vigtigste forebyggelse er at holde sin bækkenbundsmuskulatur ved lige. Dette gøres ved at lave bækkenbundsøvelser regelmæssigt.
Derudover kan følgende forebygge nedsunken livmoder:
- Hvis du er overvægtig, bør du forsøge at tabe dig
- Undgå forstoppelse ved at spise groft, sørge for rigelig væskeindtagelse og gode toiletvaner
- Undgå tunge løft