Ny alder, nye muligheder Artikel

seksualiteten forsvinder ikke med alderen - selv om det godt kunne se sådan ud, når man kigger i bladene eller ser tv. Det er en myte, at ældre mennesker ikke har en seksualitet. Hverken unge eller ældre taler åbent om sex.

Seksualiteten forsvinder ikke med alderen - selv om det godt kunne se sådan ud, når man kigger i bladene eller ser tv. Det er en myte, at ældre mennesker ikke har en seksualitet. Hverken unge eller ældre taler åbent om sex.

Sexsualiteten er en del af livet, men det er ikke noget vi taler så meget om


- Mormor, det kan altså hurtigt blive en vane, når man har været kærester i kanonlang tid.
- Jooo, Susanne, men hvor længe har I så kendt hinanden?
- Meget længe, det er tre uger siden - på lørdag!"

Som årene går, ændres vores måde at leve på, ofte uden at vi lægger mærke til det. Vi føler, tænker og handler anderledes, og vores forhold til tid, alder og andre mennesker er anderledes end da vi var unge.

Men seksualiteten forsvinder ikke med alderen - selv om det godt kunne se sådan ud, når man kigger i bladene eller ser tv. Det er en myte, at ældre mennesker ikke har en seksualitet, det viser en række undersøgelser, hvor man har spurgt ældre om deres sexliv.

De der i år 2000 fejrede deres 70 års fødselsdag, var 20 år i 1950. Men først 20 år senere blev seksualundervisning obligatorisk i de danske skoler. I 1950 var sex i langt højere grad "noget, man ikke snakkede om", og især for pigerne havde det ofte karakter af et beskidt, men nødvendigt onde, der blot skulle føre slægten videre. Kun Poul Henningsen og nogle få andre forsøgte at ruske op i "den offentlige mening"?

Sex er tabu for både unge og ældre

I dag kan det se ud som om alle kan tale åbent om sex, men det sker mest i mediernes ofte fordrejede udgave af virkeligheden. Både blandt de ældre og de yngre generationer er sex stadig ikke noget, man taler særlig åbent om. Heller ikke nutidens ungdom har et åbent og afslappet forhold til sex, selv om der heldigvis er sket en ændring til det bedre.

Derfor er det kun forståeligt, at nogle ældre kan have svært ved at have et åbent og naturligt forhold til sex, men det er i sidste ende noget, man selv bestemmer, uanset hvad opdragelse, fordomme og mangel på oplysning har betydet gennem årene.