Ny behandlingsmulighed til patienter med slidgigt i hænderne Artikel

Hvis du synes du er blevet lidt fummelfingret eller stiv i fingrene, så lider du muligvis af slidgigt i hænderne. Tidligere har løsningen været smertestillende piller og hjælpemidler, men i dag findes der et videnskabeligt dokumenteret alternativ.


Har du problemer med helt
almindelige hverdagsting, som
at knappe en skjorte, åbne en
mælkekarton eller bære en
indkøbspose, så kan det skyldes
slidgigt i hænderne (håndartrose)Hvis du synes du er blevet lidt fummelfingret eller stiv i fingrene, så lider du muligvis af slidgigt i hænderne. Tidligere har løsningen været smertestillende piller og hjælpemidler, men i dag findes der et videnskabeligt dokumenteret alternativ.
Alternativet er elektrisk impulsbehandling, som hjælper cellerne med at regenerere sig selv og dermed gøre fingrene smidigere og mindsker ledsmerterne

Muligt at få fleksibiliteten tilbage i hænderne

I 2008 deltog fysioterapeut Henrik Bjørnskov i et forsøg, hvor han testede effekten af det medicinske behandlingsapparat Re5 Regeneration på patienter med slidgigt i hænderne (håndartrose). Apparatet ( Re5 )stimulerer cellerne og forbedrer blodgennemstrømningen i kroppen ved hjælp af elektriske impulser. Resultatet af undersøgelsen viste, at samtlige forsøgspersoner opnåede langt større smidighed i de udsatte områder, og samtidig fik de færre smerter.

- I forsøget havde alle patienterne diagnosen slidgigt i hænderne (håndartrose) i varierende grad, forklarer Henrik Bjørnskov, fysioterapeut, og fortsætter

- Efter 4-5 behandlinger registrerede alle patienter en øget mobilitet i fingre og håndrod, samt en reduktion af smerter. Efter yderligere 5-10 behandlinger rapporterede patienterne om yderligere forbedring af mobilitet, samt reduktion af smerter.

Hjælp mod slidgigt hos fysioterapeuten

Der findes ingen behandlingsmuligheder for mennesker med slidgigt i hænderne. Udover at lave håndøvelser, så er det som oftest de smertestillende piller, samt hjælperedskaber som f.eks. medicinglasåbner som er løsningen. Fysioterapeut Henrik Bjørnskov møder i sit arbejde patienter, som døjer med smerter i hænder pga. slidgigt:

- Slidgigt i hænderne er årsag til daglige begrænsninger og smerter for en stor patientgruppe, som ikke har mange behandlingsmuligheder. Men i kraft af at jeg nu har mulighed for at stimulere cellernes regenerering ved hjælp af elektriske impulser har jeg nu et redskab, som klart forbedrer smidigheden i patienternes hænder og som samtidig reducerer deres smerter.

Slidgigt i hænderne bliver et større problem i fremtiden

Ifølge Gigtforeningen har 700.000 danskere problemer med at bruge arme og hænder. Problemer med at bruge hænderne kan skyldes slidgigt, som langt de fleste af os vil blive ramt af med tiden. Med en helt generation af unge, som sms’er og som spiller meget computer- og konsolspil, vil antallet af personer som lider af slidgigt i hænderne stige markant.

- Langt de fleste af os vil med tiden få slidgigt i et eller flere led i kroppen. Men hos især yngre ses slidgigt som en følge af langvarige fejl- eller overbelastninger. Der er ingen tvivl om, at det at sende sms’er i fremtiden vil give mange unge slidgigt i fingrene siger fysioterapeut Henrik Bjørnskov
Besøg Re5's hjemmeside her