Øjenbetændelse (Bindehindebetændelse, Konjunktivitis) Artikel

Øjenbetændelse er den folkelige betegnelse for bindehindebetændelse eller konjunktivitis. Er betændelsen forårsaget af bakterier, kan det være meget smitsomt.

Definition og årsager


Øjenbetændelse er den folkelige betegnelse for bindehindebetændelse eller konjunktivitis. Øjets bindehinde er en tynd, gennemsigtig hinde, der dækker øjets forreste halvdel og bagsiden af øjenlågene. Den hæfter fast på hornhinden, der dækker øjets farvede del (regnbuehinden, iris) og pupillen.

Bindehinden har en vigtig beskyttende funktion for øjet, og den er ofte udsat for angreb fra f.eks. bakterier, virus, fremmedlegemer eller allergener (pollen, dyrehår og lign.). Alle disse ting kan forårsage betændelse i bindehinden, som er en meget hyppig og i langt de fleste tilfælde uskadelig tilstand.

Symptomer på øjenbetændelse

  • Irritation og fornemmelse af "noget i øjet".

  • Øjet er rødt.

  • Eventuelt er man generet af lys.

  • Ved bakterie-infektion er øjet klistret, det kan være svært at åbne dem om morgenen.

  • Ved allergi klør øjnene og løber i vand.

  • Ved virus-infektion kan øjet være meget rødt, smertende og med en hævet lymfeknude foran øret. Denne form er meget smitsom.

  • Hos helt nyfødte børn kan en øjenbetændelse skyldes gonokokker eller klamydia , hvis moderen har været smittet ved fødslen.

  • Infektioner vil ofte starte i det ene øje og brede sig til det andet efter en dag eller to. Allergi er i begge øjne og et fremmedlegeme kun i det ene øje.

Forholdsregler


Øjenbetændelse, forårsaget af bakterier eller virus, er meget smitsom. Den opstår ofte i forbindelse med forkølelse eller i daginstitutioner, hvor andre børn har øjenbetændelse. Smitte kan dæmpes ved god håndhygiejne og ved at undgå at dele håndklæder, lommetørklæder osv. Ved smitsom øjenbetændelse bør man søge læge, da tilstanden kan udvikle sig til den mere alvorlige hornhindebetændelse . Hvis man har kontaktlinser, skal man altid søge læge ved øjenbetændelse, da bakterierne kan være mere skadelige.

Ved allergisk øjenbetændelse bør man være opmærksom på, i hvilke sammenhænge symptomerne opstår. Hvis årsagen kan findes, bør den så vidt muligt undgås, hvad enten der er tale om pollen, dyrehår, husstøvmider eller kosmetik. Se i øvrigt allergi.

Ved fremmedlegeme i øjet eller skader på øjet og efterfølgende symptomer på øjenbetændelse kan der være fremkommet en lille rift på hornhinden. Man bør derfor få øjet tjekket hos lægen.

Behandling af øjenbetændelse


Bakteriel øjenbetændelse behandles med antibiotika-dråber 6 gange dagligt i seks dage. Pus kan vaskes væk med lunkent vand. Når børnene er startet i behandling, må de gerne komme i institution igen. Også virale infektioner behandles ofte med antibiotika for at undgå bakterier, men går i øvrigt over af sig selv.

Allergisk øjenbetændelse behandles med antihistaminer og i svære tilfælde steroid-dråber.