Parasitsygdomme Artikel

Parasitter kendetegnes ved, at de er afhængige af andre organismer for at kunne overleve. Der findes 2 typer af parasitter: dem der bor på overfladen, og dem der bor inde i værten.

Definition

Sygdomme forårsaget af parasitter er under et betegnet som parasitsygdomme. En parasit er en organisme, der i større eller mindre grad er afhængig af en anden organisme (en vært), for at kunne overleve. Man taler om, at den lever i symbiose med værten. Man skelner mellem ydre (ektoparasitter) og indre parasitter (endoparasitter).
Ydre parasitter er typisk at finde på overfladen, såsom hud og hår, mens indre parasitter findes inde i værten, f.eks. i tarmsystemet.

Smitteveje

Der findes utallige smitteveje for de forskellige parasitter, men som hovedregel på vores breddegrader er det typisk gennem kontakt med dyr (hunde, katte, hamstere f.eks.), som er bærere af visse parasitter (eksempelvis bændelorm og toxoplasmose ). Mennesker kan også smitte hinanden ved tæt kontakt med samme tøj eller linned (f.eks. lus , børneorm og fnat ). Den ramte kan også smitte sig selv og derved fastholde infektionen.

Behandlingen af parasitsygdomme kan ses under de respektive sygdomme.