Patienten: Træt af at blive kaldt træt Artikel

Winnie Kristensen tænkte ikke selv over det, men langsomt fik hun hængende øjenlåg - og omgivelserne stak til hende, fordi hun så så træt ud, skønt hun var aldeles frisk. Løsningen var en kosmetisk operation: - Det sku' jeg ha' gjort for længe siden! siger hun.

Winnie Kristensen tænkte ikke selv over det, men langsomt fik hun hængende øjenlåg - og omgivelserne stak til hende, fordi hun så så træt ud, skønt hun var aldeles frisk. Løsningen var en kosmetisk operation: - Det sku' jeg ha' gjort for længe siden! siger hun.
56-årige Winnie Kristensen blev oftere og oftere mødt med bemærkningen: »Hvor ser du træt ud!« - selv om hun var aldeles frisk.

- Og lige pludselig synes man selv, at man er træt, siger hun om de mange
kommentarer.

Øjenlågene var begyndte »at hænge«, så stykket med øjenbrynet var vokset og faldt ned over øjenlåget:

- Det er ikke noget, man går og tænker over, det sker lidt efter lidt. Og jeg havde ingen problemer med at se ud, fortæller Winnie Kristensen. Hun har flere veninder og arbejdskammerater, som har haft det på samme måde - og da de med succes havde fået foretaget en kosmetisk operation, vidste hun, hvad der skulle til.

- Jeg kunne godt se stor forskel på før og efter hos dem. Og da først jeg
havde besluttet mig, så var jeg ikke nervøs. Men jeg tænkte. »Bare jeg kan holde øjenlågene stille«. Men der var ingen problemer og det gik hurtigt, fortæller hun om indgrebet, der varede en times tid i lokalbedøvelse.

Først blev jeg forskrækket ...

Winnie Kristensen skulle have fjernet 12 millimeter øjenlåg over hvert øje,
og plastikkirurgen Flemming Lauridsen havde advaret hende om, at der kunne komme hævelser og blå mærker.

- Jeg blev slet ikke misfarvet - men efter operationen var mine øjenlåg
utroligt hævede: Jeg havde nogle små sprækker at kigge ud gennem og jeg var nødt til at lægge hovedet tilbage, og øjnene løb i vand, erindrer hun om indgrebet, som fandt sted i november 2000.

Hun lagde så ofte som muligt isposer på øjnene for at få hævelsen til at
forsvinde:

- Først blev jeg forskrækket - men jeg var ikke nervøs. Hævelsen var
forsvundet, da jeg en uge efter fik taget stingene - og så gik det stærkt,
siger hun.

Det sku' jeg ha' gjort for længe siden!

Winnie Kristensen fortæller, at selve operationen forløb nemt og uden
smerter. Heller ikke bagefter gjorde det ondt. Og hun glæder sig over, at
der i dag intet er at se, end ikke mærker efter syningen. Hun fik opereret
begge de øvre øjenlåg, et indgreb, som koster 8.000 kroner med mulighed for at få 5.250 kroner i tilskud fra Sygeforsikringen Danmark.

Men selv om det kostede Winnie Kristensen penge, mener hun de blev givet godt ud:

- Jeg er så glad for det! Det er flot - det sku' jeg ha' gjort for længe
siden! erklærer hun. Det hængende øjenlåg kan hænge så meget, at det opfattes som om man konstant ser en tagrende.
Problemet er arveligt: - Vi ser flere og flere mænd her. Når de har været ude at løbe i skoven i weekenden for at holde sig i form, møder de friske på arbejde mandag morgen - og kollegerne siger: »Den var nok høj i går!«, for øjenlågene løfter sig ikke af, at man løber en tur i skoven, bemærker plastikkirurg Flemming Lauridsen

Hængende øjenlåg er for det meste arveligt - men også soldyrkelse, ikke
mindst solariemisbrug, er med til at ødelægge huden.

- Mange patienter beskriver det som at stå under et halvtag, hvor de ser
tagrenden hele tiden, fortæller plastikkirurg Flemming Lauridsen, som på sin klinik Cosmeticon i København ser flere og flere patienter, som vil have et kosmetisk indgreb, så de hængende øjenlåg forsvinder. Det er typisk mænd og kvinder over 40 år. I de færreste tilfælde er det dog så slemt, at det ligefrem generer udsynet, men de fleste kender til beskyldningerne om træthed:

- Vi ser flere og flere mænd her. Når de har været ude at løbe i skoven i
weekenden for at holde sig i form, møder de friske på arbejde mandag morgen - og kollegerne siger: »Den var nok høj i går!«, for øjenlågene løfter sig ikke af, at man løber en tur i skoven, bemærker Flemming Lauridsen.

Det er fedt, som buler ud

Men hvad er der der sker med øjenlågene?
Der kan opstå tunge, hængende øjenlåg, hvor stykket af panden med øjenbrynene hænger ud over øjet eller der opstår poser eller rynker under øjet. Derfor taler læger om det øvre og det nedre øjenlåg - selvom vi andre normalt kun opfatter øjenlåget som dét, der sidder over øjet.

- Øjenæblet ligger i en knoglekasse omgivet af et stødabsorberende fedtlag. Med alderen bliver bindehinden fortil svækket, og fedtet buler ud. Det kan også skyldes at huden i panden bliver slap, så øjenbrynene sænker sig, forklarer Flemming Lauridsen.

Dét får et menneske til at se træt ud.

For at får det gamle udseende tilbage ved det nedre øjenlåg, lægges et snit lige under øjenvipperne i den naturlige fure. Det overflødige fedt fjernes, og snittet syes sammen med meget fin sytråd.

Drejer det sig om det øvre øjenlåg, fjernes fedt og et stykke muskel, og den såkaldte globelinje - dér, hvor kvinder lægger makeupstregen - gendannes. Arret vil bagefter ligge skjult i globelinjen.

I nogle tilfælde kan denne løsnnig ikke bruges, nemlig hvis der er for kort
afstand mellem øjenvipper og bryn - her er der i stedet mulighed for at
løfte panden ved en kikkertoperation.

Kniven giver pænere resultat

Når indgrebet foretages, ligger patienten ned og med den skarpe kniv lægger Flemming Lauridsen snittet. Med en pedalbetjent elektronprincet bearbejder han alle de fine blodkar ét for ét:

- Jeg lukker blodkarrene som ved en punktsvejsning. Og det gør, at det stort set ikke bløder, siger han.

På spørgsmålet om hvorfor han bruger kniv fremfor den moderne laserteknik, giver han to grunde:

- En kniv koster et par kroner - et laserapparat én million kroner. Og
laserbehandlingen giver nogle pigmentændringer i huden: Der bliver nogle
hvide områder, dér, hvor man har behandlet, fortæller han.

Indgrebet er nænsomt, men alligevel skal patienten holde sig i ro et par dage, hvor hyppig brug af isposer og en pude i ryggen om natten hjælper én over indgrebet.

Der er kirurgisk tape over sårene, og det fjernes sammen med trådene efter en uges tid, og tre måneder efter er der kontrol.

Øjenomgivelserne kan føles tunge og stive i de første fire uger, og der kan komme blå mærker i den tynde hud omkring øjet. Det er også normalt, at der lige efter operationen er en øget tåreflod. Risikoen for efterblødninger minimeres med smertestillende medicin.

- Almindeligt kontorarbejde kan man sagtens starte på efter et par dage. Og normalt går der en lille uges tid før man ser normal ud igen. Efter cirka ti dage kan man bruge makeup igen og normale sociale aktiviteter kan genoptages efter 10-14 dage, siger Flemming Lauridsen. Flemming Lauridsen siger, at det normalt vil være begge øvre øjenlåg, som hænger, og i nogle tilfælde hænger de nedre samtidig.