Phytoterapi Artikel
Phytoterapi som behandlingsform. Phytoterapi er en behandlingsform, hvor planters helbredende kraft anvendes. Planteterapi kan hjælpe på mange sygdomme. Holistisk behandling med planter som lægemidler.
Phytoterapi er læren om anvendelse af urter, om lægeplanters virkning på den menneskelige organisme og hvordan man med enkle metoder kan afhjælpe symptomer og hjælpe kroppen til at genfinde sin egen sundhed. Urter er ikke et nyopdaget mirakelmiddel, men brugt i århundreder af alle folkeslag. Faktisk er det den traditionelle medicin i alle kulturer og den er baseret på iagttagelse og erfaringer overleveret fra generation til generation gennem mange år.
I vore dage er der ved hjælp af avanceret teknologi samlet en mængde videnskabelige data, der gør, at vi kender urternes aktive indholdsstoffer, hvilket hjælper os til at udvælge de bedste planter til en given sygdom. Phytoterapien eller urtemedicinen er kendt og udbredt over hele kloden. Den anvendes stadig af over 75 % af jordens befolkning som den primære medicin. WHO, World Health Organisation, opmuntrer til brugen af urtemedicin, fordi urter både er effektive og billige. Phytoterapeuter arbejder holistisk, dvs. at der arbejdes med helheden, det hele menneske og ikke kun med enkelte dele af kroppen eller med symptomer. Har du for eksempel eksem, vil phytoterapeuten fokusere på årsagen til eksemen. F.eks. kan eksem være et symptom på, at dit tarmsystem ikke fungerer som det skal.
Derfor vil en udrensning og en genopbygning af din mave/tarmflora samt en styrkelse af dit immunforsvar være nødvendig. Ved en konsultation hos en phytoterapeut vil problemet blive undersøgt. Sideløbende foretages en vejledning af kost, livsstil, følelsesmæssige faktorer, mm. Der skrives journal og phytoterapeuten vil danne sig et helhedsbillede af dig. Ud fra dette vil der sammen med dig blive udarbejdet en regenerationsplan, med hensyn til kroppens øvrige organsystemer. Med andre ord, phytoterapeuter forsøger at fjerne alle hindringer eller barrierer for sundhed, således at du sættes i stand til at mobilisere og genopbygge dit eget forsvar.
En konsultation vil også omfatte råd om kost og livsstil. Der udformes en urterecept, der som regel indeholder mellem 4-6 forskellige urter i flydende form. Den individuelle ordination kontrolleres og tilpasses ved efterfølgende konsultationer.
Urteterapien virker generelt styrkende på organismen og har betydning for optagelsen og udnyttelsen af næringsstoffer. Virker udrensende og regulerende på alle organsystemer.
Anden konsultation vil i reglen følge 1 måned senere. Den efterfølgende behandling afhænger af sygdommens karakter, din indsats og den aktuelle behandler. Urtemedicinen kan med succes behandle mange almindelige sundhedsproblemer. De problemer som phytoterapeuter ofte ser er:
Hudproblemer som psoriasis, akne og eksem.
Fordøjelsesproblemer som tyktarmskartar, blødende tyktarmsbetændelse, forstoppelse og dårlig mave.
Gynækologiske ubalancer som PMS. Uregelmæssig menstruation og overgangsalder.
Hjerte/kredsløbsproblemer som højt blodtryk, åreknuder og angina pectoris, kredsløbsforstyrrelser.
Kroniske sygdomme som astma, allergi og ledproblemer.
Desuden behandles åreforkalkning, søvnløshed, stress, migræne og hovedpine Også mere akutte lidelser som influenza, forkølelser og betændelser kan afhjælpes. En af de største fordele ved urtemedicinen er, at den styrker immunsystemet. Kvalificerede phytoterapeuter vil altid vide, hvornår klienten skal søge læge for at få behandlet problemet og er i øvrigt villige til samarbejde med din læge. Behandlingen af kroniske sygdomme er sommetider en langsommelig affære og kan tage mange måneder. En permanent forbedring og tilhørende frihed for bivirkninger er en god kompensation. Generelt vil nogen forbedring allerede kunne mærkes inden for fire til seks uger, men dette varierer meget og er afhængig af sygdommens art, varighed og hvor stor en indsats du selv er indstillet på. For andre mere akutte problemer såsom forkølelse og influenza er virkningen af behandlingen særdeles hurtig. Allerede efter en dag eller to kan bedring spores. Meget af den farmaceutiske medicin er baseret på planter. Når medicinere søger nye veje for at kurere sygdomme, vender de blikket mod planterne og deres egenskaber. I den moderne medicinske videnskab undersøges den traditionelle brug af planten og det aktive stof lokaliseres. Herefter isoleres enkeltstoffer og der fremstilles syntetiske efterligninger af plantens aktive komponenter, hvorefter medicinen produceres.
Phytoterapeuter foretrækker ekstrakter af hele den ubearbejdede plante, blade, rod, bær osv. Denne ekstrakt vil indeholde hundrede måske tusinde af plantekomponenter.
Phytoterapeuter arbejder ud fra, at planterne har en naturlig balance af forskellige komponenter. Eksempelvis: Syntetiske vanddrivende midler reducerer blodets kalium indhold betydeligt, dette må så igen hæves vha. kalium tilskud. Phytoterapeuter bruger mælkebøtteblade som er kraftigt vanddrivende, men i sig selv indeholder store mængder kalium, således at kroppens indhold stadig er i balance. I Danmark praktiseres urtemedicin hovedsageligt af phytoterapeuter.
En stor del af phytoterapeuterne har også andre uddannelser, såsom zoneterapeut, ernæringsterapeut og biopat, der kombinere urter med vitamin, mineral og immunterapi, samt kostvejledning.