Polio (Poliomyelitis, Børnelammelse) Artikel

Polio kaldes også børnelammelse. Polioer en virussygdom, der rammer særlige nerveceller i rygmarven. Polio er meget smitsomt. Polio kan være en livstruende sygdom, hvis vejrtrækningsmusklen rammes. Der findes ingen behandling, der kan kurere polio.

Definition og årsager


Polio kaldes også børnelammelse og er en virussygdom, der rammer særlige nerveceller i rygmarven. De muskler, der styres af disse nerveceller, bliver som følge heraf lammede. I 1950'erne sås i Danmark en stor polioepidemi, hvor mange, særligt børn, blev ramt af polio. I dag er der stadig en del voksne med følger efter denne polioepidemi. Vaccination mod polio er i dag en del af børnevaccinationsprogrammet (se Børnevaccinationer ) og polio er nu udryddet i Danmark, men ses stadig i nogle udviklingslande.

Polio er meget smitsomt og smitter ved kontakt med personer, der er smittede med sygdommen, samt via fødevarer og drikkevand, der er forurenet med poliovirus.

Symptomer på polio


De fleste, der smittes med polio, får ingen eller kun meget svage symptomer med let feber, ondt i halsen eller ondt i maven. For de personer, der udvikler alvorligere symptomer, går der ca. 1 uge fra smitte med poliovirus til udvikling af symptomer. Disse ligner meget symptomerne på hjernehindebetændelse med feber, hovedpine og stivhed i nakke og ryg. I løbet af et par dage kan der udvikles lammelse af musklerne i ryg, arme og ben. Desuden vil mange opleve smerter i de lammede muskler. I særligt alvorlige tilfælde kan vejrtrækningsmusklen rammes, så man ikke kan trække vejret selv.

Komplikationer til polio


Polio kan være en livstruende sygdom, hvis vejrtrækningsmusklen rammes. Hvis der fortsat er lammelser efter 2 måneder fra sygdomsudbruddet, vil disse ofte være til stede resten af livet. Ved varige lammelser er der risiko for, at bindevævet omkring de lammede muskler trækker sig sammen, så der kan opstå fejlstillinger af de led, musklerne strækker sig henover. Hos de fleste vil lammelserne dog forsvinde helt eller delvist.

Mange år efter, at en person har haft polio, kan der pludselig opstå fornyede symptomer på sygdommen med svækkelse og smerter i de muskler, der var involveret ved det første udbrud. Dette kaldes postpoliosyndromet.

Forholdsregler og diagnose


Hvis man ikke er vaccineret mod polio, bør man undersøge, om der er risiko for smitte med polio, hvis man skal ud at rejse, så man kan blive vaccineret inden. Ved mistanke om at man kan være blevet smittet med polio, og man ikke er vaccineret, bør man søge læge, hvis man oplever ovenstående symptomer.

Man kan stille diagnosen polio ved at undersøge afføring, sekret fra svælget eller rygmarvsvæske for poliovirus.

Behandling af polio


Der findes ingen behandling, der kan kurere polio. Man kan kun behandle symptomerne:

  • Respirator kan blive nødvendigt, hvis vejrtrækningsmusklen er lammet.
  • Fysioterapi. Det er vigtigt at modvirke, at de lammede muskler bliver stive, så der bør laves øvelser, hvor kroppen bevæges både aktivt og passivt. Hvis musklerne ikke er helt lammede, kan de ofte trænes op til at fungere normalt igen.
  • Skinner. Der kan laves forskellige skinner til at støtte de steder, hvor musklerne er meget svage.
  • Operation. Det kan være nødvendigt at operere for at rette dele af f.eks. ryggen op, hvis denne pga. lammelser er sunket sammen.

Forebyggelse af polio

I Danmark vaccinerer man mod polio som en del af børnevaccinationsprogrammet (se Vaccinationsoversigt).