Protein Artikel

Protein er en fundamental bestanddel af alle levende celler, der varetager
forskelligartede funktioner i menneskekroppen. Det indgår som strukturel del af opbygning og reparation af bl.a.:

  • knogler
  • muskler
  • bindevæv
  • dannelsen af blodlegemer
  • antistoffer
  • immunsystemet

Der findes ca. 20 almindeligt forekommende aminosyrer i protein. Ca. de 10 er essentielle, hvilket betyder at de skal tilføres gennem kosten. Energimæssigt bidrager 1g protein med 17kJ. For at kroppen kan udnytte proteinerne fra maden, må de først nedbrydes til aminosyrer, disse opbygges herefter til proteinstoffer, som menneskekroppen består af. Protein udgør 15-20% af menneske kroppens vægt (ca. 12kg hos en mand på 70kg).

Hvad er de daglige anbefalinger?

Protein bør udgøre ca. 15-20% af det daglige indtag. Omregnet i tal, er det anbefalede indtag på ca. 0,75g pr. kg kropsvægt pr. dag (70 kg ca. 50 g), men man kan klare sig med 30-35g pr. dag, hvis protein kvaliteten er høj. Fødevarer med høj protein kvalitet er eksempelvis grove brød, korn og gryn, bønner (friske og tørrede), linser, nødder, fisk og kød.
Er man på kur, er der ikke noget i vejen for at protein indtaget er på 25%. En proteinrig og fedtfattig kur, er at foretrække frem for en kulhydratrig og fedtfattig, da den mætter bedre og giver en bedre fedtfordeling i blodet.

Hvilke proteinkilder bidrager med høj kvalitet?

Kostens protein er af høj kvalitet, hvis fordøjeligheden er høj
Proteinkilder med høj kvalitet;

  • magert kød max 10%, (varier indtaget mellem både svin, -okse, -kalv, - kalkun, - kylling og vildt) og fisk uden panering eller friturestegning.
  • ost og magre mælkeprodukter som indeholder max 1,5g pr. 100g.
  • bælgfrugter, tørrede bønner, linser og nødder.

Denne tekst er offentliggjort Januar 2005