Protein - En af kroppens byggesten tema

Protein er en vigtig del af din krop, kost og sundhed. Protein er med til at opbygge og reparere din krop og du bør hverken få for meget eller for lidt.

Protein er en fundamental bestanddel af alle levende celler.Protein er en vigtig del af din krop, kost og sundhed. Protein er med til at opbygge og reparere din krop og bør hverken få for meget eller for lidt.

Protein reparerer og bygger op

Protein er en fundamental bestanddel af alle levende celler, der varetager
forskellige funktioner i menneskekroppen. Det indgår som strukturel del af opbygning og reparation af bl.a.:
  • Knogler
  • Muskler
  • Bindevæv
  • Dannelsen af blodlegemer
  • Antistoffer
  • Immunsystemet
Der findes ca. 20 almindeligt forekommende aminosyrer i protein. Ca. 10 er essentielle, hvilket betyder at de skal tilføres gennem kosten.

For at kroppen kan udnytte proteinerne fra maden, må de først nedbrydes til aminosyrer, disse opbygges herefter til proteinstoffer, som menneskekroppen består af. Protein udgør 15-20% af menneske kroppens vægt (ca. 12kg hos en mand på 70kg).

Daglige anbefalinger for protein

Energimæssigt bidrager 1g protein med 17kJ. Protein bør udgøre ca. 15-20% af det daglige indtag.

Omregnet i tal, er det anbefalede indtag på ca. 0,75g pr. kg kropsvægt pr. dag (70 kg ca. 50 g), men man kan klare sig med 30-35g pr. dag, hvis protein kvaliteten er høj.

Fødevarer med høj protein kvalitet er eksempelvis:

  • Grovbrød
  • Korn og gryn
  • Bønner (friske og tørrede)
  • Linser
  • Nødder
  • Fisk og kød.
Er man på kur, er der ikke noget i vejen for, at proteinindtaget er på 25%. En proteinrig og fedtfattig kur er at foretrække frem for en kulhydratrig og fedtfattig, da den mætter bedre og giver en bedre fedtfordeling i blodet.

Andre proteinkilder som bidrager med høj kvalitet?

Kostens protein er af høj kvalitet, hvis fordøjeligheden er høj
Proteinkilder med høj kvalitet;
  • Magert kød max 10%, (varier indtaget mellem både svin, -okse, -kalv, - kalkun, - kylling og vildt) og fisk uden panering eller friturestegning.
  • Ost og magre mælkeprodukter som indeholder max 1,5g pr. 100g.
  • Bælgfrugter, tørrede bønner, linser og nødder.

Artikler

artikel

Rygproblemer - behandlingsformer

Rygproblemer og ondt i ryggen bør altid behandles. Det er meget smertefuldt...

Redaktionen 05/02/2009
artikel

Vigtige næringsstoffer - Kulhydrater

Ernæring er en vigtig del af vores børns evne til at lære og tage imod indl...

Redaktionen 08/07/2010
artikel

Facetled-syndrom i brystryggen

Rygsøjlen består af en forreste og en bageste del. Den forreste del virker ...

Redaktionen 14/10/2003
kategori

Nyttig viden om kost og ernæring

Kosten kan påvirke dit helbred. Spiser du sundt og varieret har det stor be...

Redaktionen 26/01/2009
artikel

Børnesygdomme

Det kan være svært at afgøre om et lille barn er sygt. Sommetider optræder ...

Redaktionen 23/01/2009
kategori

Kiropraktik

En kiropraktor kan hjælpe med problemer i muskler og led i f.eks. ryg og na...

Redaktionen 19/02/2009
kategori

Sex og samliv

Sex, kærlighed og sensualitet er en vigtig del af livet - hele livet. Sex e...

Redaktionen 17/01/2009