Protein - En af kroppens byggesten artikel

Protein er en vigtig del af din krop, kost og sundhed. Protein er med til at opbygge og reparere din krop og du bør hverken få for meget eller for lidt.

Protein er en fundamental bestanddel af alle levende celler.Protein er en vigtig del af din krop, kost og sundhed. Protein er med til at opbygge og reparere din krop og bør hverken få for meget eller for lidt.

Protein reparerer og bygger op

Protein er en fundamental bestanddel af alle levende celler, der varetager
forskellige funktioner i menneskekroppen. Det indgår som strukturel del af opbygning og reparation af bl.a.:
  • Knogler
  • Muskler
  • Bindevæv
  • Dannelsen af blodlegemer
  • Antistoffer
  • Immunsystemet
Der findes ca. 20 almindeligt forekommende aminosyrer i protein. Ca. 10 er essentielle, hvilket betyder at de skal tilføres gennem kosten.

For at kroppen kan udnytte proteinerne fra maden, må de først nedbrydes til aminosyrer, disse opbygges herefter til proteinstoffer, som menneskekroppen består af. Protein udgør 15-20% af menneske kroppens vægt (ca. 12kg hos en mand på 70kg).

Daglige anbefalinger for protein

Energimæssigt bidrager 1g protein med 17kJ. Protein bør udgøre ca. 15-20% af det daglige indtag.

Omregnet i tal, er det anbefalede indtag på ca. 0,75g pr. kg kropsvægt pr. dag (70 kg ca. 50 g), men man kan klare sig med 30-35g pr. dag, hvis protein kvaliteten er høj.

Fødevarer med høj protein kvalitet er eksempelvis:

  • Grovbrød
  • Korn og gryn
  • Bønner (friske og tørrede)
  • Linser
  • Nødder
  • Fisk og kød.
Er man på kur, er der ikke noget i vejen for, at proteinindtaget er på 25%. En proteinrig og fedtfattig kur er at foretrække frem for en kulhydratrig og fedtfattig, da den mætter bedre og giver en bedre fedtfordeling i blodet.

Andre proteinkilder som bidrager med høj kvalitet?

Kostens protein er af høj kvalitet, hvis fordøjeligheden er høj
Proteinkilder med høj kvalitet;
  • Magert kød max 10%, (varier indtaget mellem både svin, -okse, -kalv, - kalkun, - kylling og vildt) og fisk uden panering eller friturestegning.
  • Ost og magre mælkeprodukter som indeholder max 1,5g pr. 100g.
  • Bælgfrugter, tørrede bønner, linser og nødder.

Relaterede artikler

artikel

De 10 kostråd

Lev sundere, følg kostrådene, Det er det overordnede budskab i de 10 kostrå...

Redaktionen 18/09/2013
artikel

Stofskifte og motion

Kroppens stofskifte kræver 2 ting: brændstof i form af mad og ilt til forbr...

Redaktionen 27/01/2005
artikel

Følg de officielle kostråd - de virker

Med sund fornuft kommer man længst. En amerikansk undersøgelse har vist, at...

Redaktionen 17/01/2006
artikel

Væskebalance

Uanset om du træner i varmt eller koldt vejr, skal du drikke ofte. Hvis du ...

Redaktionen 18/01/2006
artikel

Vegetarkost

Når mennesker ikke spiser kød, betegnes man som enten vegetar eller veganer...

Redaktionen 27/01/2005
artikel

BMI Beregner - Find din idealvægt

Med vores BMI beregner kan du kickstarte din søgen efter din idealvægt. BMI...

Redaktionen 07/02/2005
artikel

Energibehov - Se hvor meget energi du har brug for

Nærings - eller energibehov kan defineres som den mængde energi, som er nød...

Redaktionen 27/01/2005
artikel

Fedt - En kilde til energi

Fedt er energi, og kroppen har brug for fedt, men det er dog vigtigt, at du...

Redaktionen 27/01/2005
artikel

Fuldkorn - Derfor er det så sundt

Fuldkorn rummer vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer, so...

Redaktionen 13/08/2012