Revner i endetarmen (Analfissur) Artikel

Revner i endetarmen opstår pga. overstrækning af vævet i endetarmen. Revner i endetarmen vil sige, at huden eller slimhinden omkring endetarmsåbningen er gået i stykker. Sund og fiberrig kost kan forebygge revner i endetarmen.

Definition og årsager


Revner i endetarmen vil sige, at huden eller slimhinden omkring endetarmsåbningen er gået i stykker. Revnen opstår pga. overstrækning af vævet i endetarmen. Dette kan f.eks. ske, hvis man har meget hård mave og skal presse meget for at komme af med afføringen. Revnen bliver dybere og dybere, hvis der fortsat sker en overstrækning af vævet, og der kommer et kronisk sår. Nogle har en for stram lukkemuskel, hvilket også vil medføre, at der opstår en revne i endetarmen. Revnen sidder typisk bagtil i midten af endetarmsåbningen. Revner i endetarmen er hyppigst hos børn og unge.

Symptomer på revne i endetarmen

  • Svære smerter i forbindelse med afføring.

  • Kløe omkring endetarmsåbningen.

  • Blod på toiletpapiret, når man har tørret sig.

  • Problemer med at holde området omkring endetarmsåbningen ren.

  • Der kan derfor ses lidt spor af afføring i underbukserne.

Forholdsregler og diagnose


Hvis man oplever ovenstående symptomer, bør man gå til sin egen læge for at blive undersøgt. Lægen vil undersøge endetarmen med en finger og med et gennemsigtigt plastikrør (anoskop), der føres et lille stykke ind i endetarmen.

Behandling af revne i endetarmen


Det er vigtigt, at man undgår at blive forstoppet, da revnen i endetarmen ellers ikke kan hele. Man skal sørge for at spise en sund, varieret kost med mange fibre, dyrke motion og drikke 1-2 liter væske om dagen. Desuden kan man tage afføringsmiddel, hvis førnævnte ikke virker godt nok.

I de tilfælde, hvor lukkemusklen er for stram, kan man få en salve, der indeholder nitroglycerin eller indsprøjtning af botulinumtoxin (Botox, pølsegift). Dette kan få lukkemusklen til at slappe af, så der bliver bedre plads til, at afføringen kan passere ud gennem endetarmsåbningen. Man kan også gøre endetarmsåbningen større kirurgisk, hvor man skærer nogle af muskelfibrene i lukkemusklen over.

Forløb


Hvis revnen i endetarmen kan få fred til at hele op, forsvinder den ofte i løbet af et par uger. Den kan dog komme igen, hvis man ikke passer på at undgå forstoppelse .

Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 06.11.07