Hvis du vil drikke mindre, bør du
sætte dig nogle realistiske mål.Hvis du oplever, at du drikker mere end du egentlig har lyst til, er det en god ide at føre dagbog, for at få et overblik over dit reelle alkoholforbrug, og ikke mindst blive klar over hvor, hvornår og hvordan du bruger alkohol. På den måde er det nemmere at undgå faldgrupperne. Først skal du dog gøre dig klar om du er parat til at ændre dit alkoholforbrug
Skriv mål, fordele og ulemper ned
Sæt dig tre mål og besvar spørgsmålene tre gange.
- Hvad vil du ændre?
- Hvad opnår du (skader/problemer som undgås)?
- Og hvad må du undvære (oplevelser/virkninger som savnes)?
Sæt realistiske mål
Det lykkes kun for de færreste at ændre alle dårlige vaner på én gang. Lad derfor være med at være for hård ved dig selv, men sæt nogle opnåelige mål som udgangspunkt. Når du har oplevet succes med de første mål, er det meget lettere at fortsætte til det næste mål.
Forslag til hvor og hvordan du ændrer drikkevaner
Undgå de ligegyldige genstande
Det er nemt at vælge alkohol til, men mange drikker alkohol i situationer, hvor de lige så godt kunne drikke noget andet. Derfor: Drop øllen til frokost, den sidste genstand på vej ud ad døren og sjussen inden sengetid.
Du kan også tidsbestemme dit alkoholforbrug og dermed undgå at drikke på alle tidspunkter af døgnet: Beslut fx ikke at drikke før kl. 18 eller efter kl. 24. Ikke mandag til torsdag eller på andre bestemte dage
Du kan også tidsbestemme dit alkoholforbrug og dermed undgå at drikke på alle tidspunkter af døgnet: Beslut fx ikke at drikke før kl. 18 eller efter kl. 24. Ikke mandag til torsdag eller på andre bestemte dage
Tag hånd om de "farlige situationer"
Ved festlige lejligheder kommer mange til at give los og drikke alt for meget. Ved at beslutte dig for, hvor mange genstande du vil drikke ved næste fest eller middag med vennerne, kan du selv styre dit alkoholindtag i stedet for, at det styrer dig. Prøv også at skifte hver anden genstand ud med et glas vand eller en alkoholfri øl.
Hvad siger de andre?
Ved fester eller hyggelige sammenkomster har mange mennesker en forventning om, at man indtager alkohol, og det kan være svært at håndtere, hvis du prøver at drikke mindre. Forbered dig på spørgsmål om, hvorfor du ikke skåler i øl eller rødvin sammen med de andre - du kan fx sige det lige ud: At du prøver at drikke mindre, at du er stoppet helt med at drikke alkohol, eller at dit helbred ikke kan holde til alkohol.
Drikker du alene?
Får du trang til at drikke, når du er alene eller keder dig? Eller foregår dit drikkeri altid sammen med venner eller på stamværtshuset? Hvis du altid drikker i bestemte situationer, kan det være en god idé at skabe alternative situationer - fx at melde dig ind i et motionscenter, en sportsklub eller et aftenkursus, hvor alkohol ikke er en del af kulturen.
Skriv dagbog når du ændrer vaner
Når du har nået dit første mål, skal du afprøve dine nye drikkevaner i to til tre uger, før du går i gang med næste mål. Her er det igen en god idé at føre dagbog, så du fx. kan notere, om alt gik som planlagt, eller om der var problemer.
Plads til fiasko
Det er vigtigt, at du holder fast i dine mål i hele prøveperioden. Giv derfor ikke op, hvis du en dag kommer til at drikke mere end planlagt - at ændre vaner kan ikke altid være en succes. Der skal også være plads til fiasko, og til at du starter på en frisk igen næste dag.
Søg hjælp
For nogle mennesker lykkes det ikke at prøve at løse problemerne selv. Hvis du har oplevet dette, kan du få hjælp fra steder, hvor personalet har professionel erfaring med at hjælpe mennesker til at drikke mindre. Din kommune kan rådgive dig om alkoholbehandling. Det er både gratis og anonymt