Sådan sidder du bedst, når du mediterer artikel

Sig meditation, og de fleste mennesker ser for sig en yogi eller munk i lotusstilling. I virkeligheden kan hvilken som helst behagelig stilling bruges. Det vigtigste er, at stillingen tillader dig at sidde i stilhed og med ret ryg. Hvis du har svært ved at sidde pga. rygsmerter, kan du sagtens ligge ned, så længe du ikke falder i søvn.

Sig meditation, og de fleste mennesker ser for sig en yogi eller munk i lotusstilling. I virkeligheden kan hvilken som helst behagelig stilling bruges. Det vigtigste er, at stillingen tillader dig at sidde i stilhed og med ret ryg. Hvis du har svært ved at sidde pga. rygsmerter, kan du sagtens ligge ned, så længe du ikke falder i søvn.

Sådan retter du ryggen

For at rette ryggen uden at blive stiv, skal du forestille dig, at du bliver løftet opad af en snor som sidder fast på toppen af dit hoved. Mærk, hvordan snoren hiver dig opad imens din krop naturlig falder på plads. Du kan også forestille dig, at du er solidt plantet i jorden samtidig med, at du strækker dig op mod himlen som et stort træ eller et bjerg. Uanset hvilken teknik du bruger, skal du ikke presse eller forcere det – lad din ryg selv finde den mest naturlige, ranke stilling.

De mest populære meditations-stillinger

Sid med benene krydset, det ene ben foran det andet


Sid med benene krydset,
det ene ben foran det andet

Skrædderstilling:

Find en fast pude, som giver en god støtte. Sid med benene krydset, det ene ben foran det andet (se illustration). Det er bedst, hvis dine knæ rør gulvet, samtidig med at du har rank ryg. Hvis du har svært ved at gøre begge dele samtidig, så prøv at skifte puden ud med en tykkere. Hvis du bliver nødt til at vælge, er det bedst at holde ryggen rank. Læg i stedet puder under knæene for at støtte dem. Efterhånden vil du kunne få knæene ned til gulvet. Hvis du vil fremskynde processen, kan du lave smidighedsøvelser. Er du meget smidig kan du eksperimentere med at sidde i enkelt- eller dobbelt lotusstilling

Sid på knæene med en pude under ballerne


Sid på knæene med en pude
under ballerne

Knæle

Nogle kan godt lide at sidde på knæerne på gulvet med en pude eller en meditationsskammel skubbet ind under ballerne (se illustrationen). Denne klassiske meditations-stilling er en traditionel siddestilling for folk i visse asiatiske lande f.eks. Japan. Vær opmærksom på at holde din ryg rank, uden at spænde eller presse den.

Sidde på stol

Vælg en stol med lige ryg, ligesom den stol du bruger ved din computer eller en spisebordstol. Undgå at læne dig tilbage op ad ryglænet. Læg en pude under ballerne, hvis stolen er hård. Sæt fødderne i gulvet og sid med let spredte ben. Undgå at falde sammen i ryggen eller flytte vægten fra side til side.

Ligge ned:

Hvis du har problemer med ryggen, som gør det umuligt for dig at sidde i længere tid ad gangen, så er det en god ide at ligge ned, når du mediterer – det er en udmærket meditationsstilling. Det er bedst, hvis du ligger på ryggen. Vælg en hård madras eller lig på et gulvtæppe. Lig med armene ned langs siden. For at undgå, at du kommer til at falde i søvn, så lig med øjnene åbne. Mediter tidligere på dagen frem for lige før sengetid.

Relaterede artikler

artikel

Knogleskørhed - forebyggelse og sundhedsfremme

I mange tilfælde opstår de første knogleskørhedsbrud fra 60-års alderen. De...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Knogleskørhed hos mænd - Forebyggelse og behandling

De fleste opfatter knogleskørhed som en sygdom, der primært rammer kvinder ...

Redaktionen 12/06/2006
artikel

Knogleskørhed og hormonbehandling

Der er flere faktorer forbundet med øget risiko for knogleskørhed, hvor den...

Redaktionen 23/05/2006
artikel

Nyttig viden om knogleskørhed

Læs mere om nyttig viden om knogleskørhed, som bl.a. bløde knogler, knogleb...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Knoglebrud (Frakturer)

Et knoglebrud (en fraktur) er en tilstand, hvor knoglen udsættes for større...

Redaktionen 19/10/2006
artikel

Slut med gamle svæklinge

Slut med gamle svæklinge. Mangel på et vigtigt antioxiderende enzym ser ud ...

Redaktionen 11/09/2006
artikel

Generelt om knogleskørhed

Man taler om knogleskørhed (osteoporose) når der er forsvundet så meget af ...

Redaktionen 18/01/2009
artikel

Spinalstenose - ældre skal ikke blot affinde sig med rygproblemer og gangbesvær

Spinalstenose hos ældre. Ældre skal ikke blot affinde sig med rygproblemer ...

Redaktionen 02/02/2006
artikel

Aldersforandringer i huden

Huden forandres tydeligt med alderen, men hvad er årsagen og kan man gøre n...

Redaktionen 14/05/2004