Mindre druk mere sjov
Der ligger mange timers forberedelse bag de fleste julefrokoster, og de kan nemt ende med at være spildte kræfter, fordi en af gæsterne får for meget af de våde varer. Sådan behøver det langt fra at gå, mener adfærdsforsker Pelle Guldborg Hansen. Det kommer i høj grad an på anretning og borddækning.
Pelle Guldborg Hansen er forsker på Syddansk Universtitet og Roskilde Universitetscenter og direktør for Initiative for Science, Society og Policy. Her giver han syv enkle og konkrete råd til at undgå, at gæsterne drikker sig fra sans og samling inden silden er taget af bordet.
Pelle Guldborg Hansen er forsker på Syddansk Universtitet og Roskilde Universitetscenter og direktør for Initiative for Science, Society og Policy. Her giver han syv enkle og konkrete råd til at undgå, at gæsterne drikker sig fra sans og samling inden silden er taget af bordet.
1. Størrelsen på glasset
Vælg små vinglas
- Glassets størrelse betyder først og fremmest noget. Det er ligesom med tallerkener, hvor undersøgelser viser, at med mindre tallerkner, så spiser folk også mindre. Mængden af mad kommer an på, hvornår det ligner en hel portion og ser pænt ud på tallerkenen – og vi stopper først med at spise, når der ikke er mere på tallerkenen, siger Pelle Guldborg Hansen.
- Med vin hælder vi også op, ind til det ligner et helt glas vin. På restauranter får man nogle gange et kæmpe glas, men tjeneren hælder kun en standard mængde op. I et stort glas ville vi selv hælde op til en god størrelse.
- Glassets størrelse betyder først og fremmest noget. Det er ligesom med tallerkener, hvor undersøgelser viser, at med mindre tallerkner, så spiser folk også mindre. Mængden af mad kommer an på, hvornår det ligner en hel portion og ser pænt ud på tallerkenen – og vi stopper først med at spise, når der ikke er mere på tallerkenen, siger Pelle Guldborg Hansen.
- Med vin hælder vi også op, ind til det ligner et helt glas vin. På restauranter får man nogle gange et kæmpe glas, men tjeneren hælder kun en standard mængde op. I et stort glas ville vi selv hælde op til en god størrelse.
2. Formen på glasset
Når det kommer til almindelige glas, viser forsøg, at man hælder mindre op i høje tynde glas.
- Jeg vil anbefale, at man sætter høje glas på bordet til øl – og de må ikke bue på midten – og små brede glas på til vand, siger Pelle Guldborg Hansen.
- Jeg vil anbefale, at man sætter høje glas på bordet til øl – og de må ikke bue på midten – og små brede glas på til vand, siger Pelle Guldborg Hansen.
3. Vin og øl i buffeten
- Masser af vand på bordet, men stil vinen oppe i buffeten, så man skal rejse sig for at hælde op. Hvis det står inden for ens rækkevidde på bordet, er det alt for nemt bare at blive ved med at hælde op. Og lad være med at åbne flasker op på forhånd, siger adfærdsforskeren.
Hvis julefrokosten bliver holdt på en restaurant, så instruér tjenerne i ikke at hælde vin op i gæsternes glas.
- Rigtig mange julefrokoster bliver ødelagt af, at alt for mange bliver alt for stive alt for tidligt. Nogle gange er restauranter med til at ødelægge det. Bestil aldrig ad libitum vin, og sørg for, at tjenerne ikke hælder op i glassene – det gør det også billigere.
Hvis julefrokosten bliver holdt på en restaurant, så instruér tjenerne i ikke at hælde vin op i gæsternes glas.
- Rigtig mange julefrokoster bliver ødelagt af, at alt for mange bliver alt for stive alt for tidligt. Nogle gange er restauranter med til at ødelægge det. Bestil aldrig ad libitum vin, og sørg for, at tjenerne ikke hælder op i glassene – det gør det også billigere.
4. ALDRIG papvin
- Aldrig aldrig papvin! Med papvin fjerner man al form for orientering i situationen. I en flaske kan man se, hvor meget man har drukket, og man kan mærke, hvor meget man har drukket, når man skal løfte den for at hælde mere op. Plus at man skal yde noget, når man skal åbne en ny vin. De tre ting skal du ikke ved papvin , og derfor kan du overhovedet ikke styre dit forbrug med papvin, siger Pelle Guldborg Hansen
5. Alkoholprocent
- Kig på alkoholprocenten i den den øl, du serverer. Vælg ikke øl med høje alkoholprocenter.
6. Pause med frisk luft
- En julefrokost varer ofte flere timer, og det her med at sidde ved bordet i syv timer i streg kan nemt ende galt. Alt det hyggelige, du har planlagt, kan blive ødelagt på kort tid. Planlæg derfor en god gåtur midt i frokosten – så drikker folk heller ikke den halve time, og de får noget frisk luft. Det giver også børnene mulighed for at være sammen med mor og far, og julen er jo en fest for hele familien, siger Pelle Guldborg Hansen.
7. Den dyre og lidt anderledes
Hvis du vil have vin på bordet, så overvej at købe små vinflasker, selvom de er dyre i Danmark.
- Køb små flasker vin på 37,5 centiliter og stil en flaske ved hver kuvert - så begynder folk at rationere. På et tidspunkt vil nogle folk spørge efter mere vin, men mange vil begynde at rationere. Nogle vil spørge, om det ikke er kedeligt, men det er også kedeligt at få ødelagt en 8 timers julefrokost efter bare tre timer, siger Pelle Guldborg Hansen.
- Køb små flasker vin på 37,5 centiliter og stil en flaske ved hver kuvert - så begynder folk at rationere. På et tidspunkt vil nogle folk spørge efter mere vin, men mange vil begynde at rationere. Nogle vil spørge, om det ikke er kedeligt, men det er også kedeligt at få ødelagt en 8 timers julefrokost efter bare tre timer, siger Pelle Guldborg Hansen.