Sådan undgår du at blive tyk i julen Artikel

Jul er lig med traditioner. Julemåneden kaldes for hjerternes fest – med det er også mavernes fest. Traditionerne er hyggelige og skal ikke laves om, men det er nødvendigt, at du tænker over, hvad du spiser, hvis du vil undgå at blive tyk i julen.

Julen kan godt nydes uden at man bliver tykJul er lig med traditioner. Julemåneden kaldes for hjerternes fest – med det er også mavernes fest. Traditionerne er hyggelige og skal ikke laves om, men det er nødvendigt, at du tænker over, hvad du spiser, hvis du vil undgå at blive tyk i julen.

Der skal være plads til lidt lækkert

- Der skal selvfølgelig være plads til lidt lækkert i en sund livsstil. Men når det bliver jul, og når det bliver påske og pinse, kan det være svært ikke at falde i og spise sig mere end mæt i alle de lækre ting. Men det går ikke. En livsstilsomlægning betyder også, at du er nødt til hele tiden at have de sunde principper i baghovedet, fortæller diætist Lisa Bolting.

Dertil mener diætisten ikke, at det fx er nødvendigt at lave speciel ris á la mande til juleaften.
- Det betyder, at du ikke fuldstændig må slippe alle dine gode vaner i flere dage eller uger i træk og dermed sætte for meget over styr. Skulle du falde i indimellem, er det med at komme videre med det magre og fiberrige dagen derpå.

De 10 værste jule-kaloriebomber – se mere på SlankeDoktor.dk

10 gode råd til at passe på vægten i julen

Sådan kommer du gennem alle julens festligheder, uden at blive tyk:

Pas på mængderne

Lad være med at købe alt for meget ind – eller tilberede og bage for store mængder. For hvem skal spise resterne og kan du nænne at smide ud?

Spring ikke måltider over

Når du skal i byen til frokost eller aften, er det vigtigt at følge din daglige rytme, indtil du skal afsted. Spis fx dit måltid om eftermiddagen – og måske endda tre store gulerødder eller en god råkost. Det bevirker, at du bliver mindre fristet, og det er nemmere at sige ’nej tak’.

Spørg til menuen

Spørg værtinden, hvad du kan forvente. Det vil de ofte gerne fortælle – og på den måde kan du i dit stille sind beslutte dig for, hvilke retter du vil smage – og holde dig til det!

Drop osten

Et ostebord er ofte meget fedt – så nøjes med lidt frugt, når det bliver tid til ost.

Vær åben og ærlig

Er det hos din familie, så tag fx nogle grøntsager med selv og forklar dem, at du godt kan lide maden, men at det lige nu også er vigtigt for dig at tabe dig eller holde din sunde livsstil.

Få overblik

Er det tag-selv-bord, kan du nemt få et godt overblik og beslutte, hvilke af retterne du vil spise.

Spis stille og roligt

… det mætter bedre, og du får ikke spist for meget. Lad de andre om at løbe mange gange. Nyd maden langsomt og roligt. Husk at det smager ikke bedre af, at du tager mange gange.

Kød og sovs

Til de traditionsrige middage som fx andesteg og flæskesteg, kan du sagtens spise kødet med glæde. Hvis sovsen er fedtfri, kan du spise, som du har lyst til, men ellers tager du lidt mindre.

Husk grøntsagerne

Skal du selv have gæster, så husk at servere grøntsager også - det bliver helt sikkert positivt modtaget og spist.

Lav råkost til julefrokosten

Måske kunne en af disse råkoster gøre glæde:
  • Rødkål, gulerod, valnødder og lidt sød saft.
  • Reven rå rødbede, selleri og fintsnittet grønkål
Så meget jul får du for 100 kalorier – læs mere på SlankeDoktor.dk