Sanseøvelser Artikel

Sanseøvelser, kan bruges til at pirre sanserne. Du kan pirre ved at give din partner bind for øjnene, så berøring virker stærkere. Sansegymnastik kan være med til at genoprette kontakten til sig selv og til den anden, både kropsligt og følelsesmæssigt.

Bind for øjnene skærper andre sanser

Giv din partner bind for øjnene. Lad ham eller hende smage på frugt, vin eller hvad der nu er godt, og brug eventuelt dine fingre eller læber som "smagsprøver". Når din partner ikke kan se, skærpes hørelsen. Sæt noget musik på, der giver en god stemning, helst instrumentalmusik. Læs en erotisk historie eller fortæl noget, du selv har oplevet eller fantaseret om, mens din partner blot passivt lytter.

Også berøring virker stærkere, hvis man ikke kan se. Udover hænderne, så prøv at bruge både "hårde" ting som en hårbørste eller bløde ting som tørklæder eller fjer. Og husk, at der er mange spændende steder på kroppen, man kan undersøge - prøve at vente lidt med kønsorganerne.

Overgiv dig til din partner

Nogle kan lide at blive pirret, mens de er bundet og ikke kan røre sig. Det skærper også sanserne, og fornemmelsen af at "overgive sig" til partnerens berøringer kan virke utroligt ophidsende. Men én ting er meget vigtigt: Gør det aldrig med én, du ikke kender godt. Hvis man føler sig tryg sammen, kan denne blide udgave af s/m til gengæld være en utrolig dejlig og spændende oplevelse, blot man husker, at reb, tørklæder, osv, ikke må stramme - og at man aldrig må forlade én, der er bundet.

Læs også:
Hvor blev lysten af?

Massage

Hvis man synes det til daglig drejer sig for meget om kønsorganerne og gerne vil bruge hele kroppens følsomhed, er der nogle enkle øvelser, man kan prøve. Noget af det mest behagelige er at give hinanden massage over hele kroppen.

Sørg for at I er helt uforstyrret, skru op for varmen og tænd et par stearinlys. Man kan sagtens massere hinanden, selv om man ikke har taget en uddannelse i massageteknik. Der findes også mange udmærkede bøger og videoer om massage, og olien kan man få på apoteker og i helsekostforretninger.

Det er vigtigt, at massagen ikke forvandles til et samleje. Lysten opstår måske ret hurtigt, men lad den være og koncentrer jer om massagen. Fortæl hinanden hvor og hvordan den virker stimulerende, og giv jer god tid. Forvent ikke andet end at det skal være rart, og aftal på forhånd cirka hvor længe det skal vare. Når massagen er slut, er det en god idé at blive liggende lidt og "lande". Hvad I så får lyst til bagefter - det er jo en helt anden sag!

Sanserne har godt af motion!

Man lærer sine sanser bedre at kende, jo mere man prøver sig frem. Og man lærer også noget om de følelser, der dukker op imens. Laver man lidt "sansegymnastik", kan man blive bedre til at være "til stede" her og nu. Det betyder, at man kan få mere ud af at give og modtage, både fysisk og psykisk.

Når man rører ved hinanden, er der også chancer for at aggressioner eller andre negative spændinger forsvinder eller opløses. I et seksuelt forhold oplever man ofte, at kontakten mellem partnerne forsvinder i en periode, og her kan sensualitetstræningen være med til at genoprette kontakten til sig selv og til den anden, både kropsligt og følelsesmæssigt.

Sansegymnastik , også kaldet sensualitetstræning

Sensualitetstræning kan nogle gange genopvække glemte og måske ubehagelige følelser. Det kan godt virke lidt voldsomt, hvis man ikke er forberedt på det, men det er en naturlig reaktion. At noget negativt dukker op til overfladen er et sundhedstegn, og der er ikke noget "forkert" i det. Gem det ikke væk, men tal med partneren - eller andre - om hvad der sker.