Selvbruner godt eller skidt Artikel

Selvbruner, tan in a can, brun uden sol. Cremer og spray, som gør huden brun, har mange navne og er meget populære ikke mindst, fordi de fleste godt er klar over, at solarier og solskoldninger giver hudkræft. Men hvordan virker selvbruner og er det overhovedet sundt?

Sådan virker selvbruner

Selvbruner indeholder sukkerstoffet dihydroxyacetone (DHA)
DHA farver huden brun ved at reagere med aminosyrerne i det øverste lag af huden. Derved dannes et pigment, der kaldes melanoidin, som kun ligger i det øverste lag af huden.

Selvbrunerens historie

Det aktive stof i selvbruner er sukkerstoffet dihydroxyacetone (DHA)

DHAs virkning blev opdaget, i 50’erne, da forskeren Eva Wittgenstein fra University of Cincinnati ville teste stoffet som næringsstof til børn med en forstyrrelse i sukkerstofskiftet.

Når børnene spildte stoffet eller spyttede det ud, blev huden brunfarvet få timer efter.

Efterfølgende eksperimenterede hun md at påføre det sin egen hud, for at teste effekten og den første selvbruner kom på markedet i 1960’er

Farven fra selvbrunerprodukter forsvinder i løbet af 5 – 10 dage, når de døde hudceller forsvinder ved badning og almindelig afstødning.

Når huden blive brun af solens stråler, er det fordi der bliver dannet melanin, der ligger i et dybere hudlag.

Læs også: Det skal du tænke på når du bruger selvbruner

Er selvbruner farligt?

Der er delte meninger om hvorvidt selvbruner er ufarligt eller ej. Hvis man sætter det i forhold til at gå i solarie for at blive brun, så er selvbruneren mindre farlig. Men DHA er ikke bare et ufarligt sukkerstof.

Det siger miljøstyrelsen

Ifølge Miljøstyrelsen er selvbruner ikke farligt. Det gælder dog for selvbruner, som for alle cremer, at man kan få en allergisk reaktion pga., konserveringsstoffer eller parfume.

Hvis du lider af astma, allergi eller sensitiv hud bør du dog tale med din læge før du bruger spraytan. Hvis du vælger at spraye selvbruner på bør du undgå at indhalere stofferne.

Forskning tyder på fare

Der er dog forskning som viser at DHA ikke er sundt for os. En forskningsresultat fra Bispebjerg hospital viser, at DHA kan ødelægge DNA. Noget tyder altså på at DHA ikke bare lægger sig på huden og bliver afstødt sammen med de døde hudceller, men muligvis kan trænge ind i huden og påvirke vores DNA.

Pas på lungerne ved spraytan

Miljøstyrelsen anbefaler at man undgår at få produktet i lungerne, når man bruger spraytan. I 2006 undersøgte man tre forskellige teknikker, hvor spraytan blev påført i kabiner, og her vurderede man, at der ikke var nogen sundhedsrisiko for forbrugeren , fordi påvirkningen af DHA var meget lav.

Dr. Rey Panettieri fra Univ. of Pennsylvania Perelman School of Medicine, som er lungespecialist, har dog udtalt til ABCNews, at han er meget bekymret for de mennesker, som hver uge får DHA i lungerne, ikke mindst de personer, som påfører spraytan på kunder flere gange om dagen uden brug af beskyttelse,

- Lunger har en meget stor overflade og de er bygget til at optage oxygen og fordele det ud i kroppen. Det vil de også gøre med stoffer som DHA hvis det kommer ned i lungerne, og i modsætning til huden har lunger intet beskyttende lag som kan holde DHA ude.
Kilder:

Dihydroxyacetone the active browning ingredient in sunless tanning


Læs artiklen på ABCNews - Safety of popular spray tans

Miljøstyrelsen - selvbruner

Miljøstyrelsen - Vurdering af DHA i kabiner