Senehindebetændelse (Skleritis, Episkleritis) Artikel

Læs om øjensygdommen senehindebetændelse. Har du senehindebetændelse i øjet så få gode råd her. Find informationer om øjensygdomme og skleritis eller episkleritis. Læs om behandling af senehindebetændelse.

Definition og årsager


Øjets senehinde, sklera, er en tyk, hvid hinde, der dækker hele øjet, undtagen området over pupil og regnbuehinde (den farvede del). Der kan opstå betændelse i senehinden, og dette kaldes i lette tilfælde for episkleritis og i sværere tilfælde for skleritis.

Senehindebetændelse er en autoimmun reaktion. Autoimmun vil sige, at immunforsvaret angriber kroppens egne celler. Folk, der får senehindebetændelse, har ofte i forvejen autoimmune sygdomme som ledegigt , Crohns sygdom og Bechterews sygdom .

Symptomer på senehindebetændelse


Symptomerne ved senehindebetændelse er:

  • Smerter i øjet.

  • Øjet bliver rødt, hvis betændelsen sidder forrest i øjet.

  • Synet kan blive påvirket, hvis betændelsen sidder bagest i øjet.

  • Øjet kan hæve op.

Efter længere tids betændelse eller ved gentagne tilfælde kan senehinden blive slidt og tynd. Dette giver plads til en udbuling af årehinden (choroidea), som normalt er skjult bag den tykke senehinde. Årehinden er mørk, og man kan derfor se en mørk bule i et område af senehinden. Her er der fare for, at der går hul på hinden, og man bør derfor altid ses af en øjenlæge ved mistanke om senehindebetændelse.

Diagnose og behandling


Diagnosen stilles ved undersøgelse af øjet, ultralydsskanning og evt. ved blodprøver for autoimmune sygdomme.

Senehindebetændelse er ligesom betændelse i regnbuehinden en betændelse som følge af autoimmune tilstande, og betændelsen dæmpes med steroid-præparater (binyrebark-hormon). I lette tilfælde kan man nøjes med øjendråber, men ellers må man tage tabletter, der desværre indbefatter flere bivirkninger. Hvis der går hul på øjets hinder, kræver det en operation.