Skadeligt stof i tandpasta under lup Artikel

Tandpastaer med stoffet triclosan mistænkes for at gøre kroppen resistent overfor antibiotika og skade miljøet. Det bakteriedræbende stof triclosan findes i visse skrappe rengøringsmidler, men også i en række tandpastaer, herunder Colgate Total, som tusinder af danskere har brugt i flere år.

Tandpastaer med stoffet triclosan mistænkes for at gøre kroppen resistent overfor antibiotika og skade miljøet.
Det bakteriedræbende stof triclosan findes i visse skrappe rengøringsmidler, men også i en række tandpastaer, herunder Colgate Total, som tusinder af danskere har brugt i flere år.
Miljøstyrelsen opfordrer forbrugerne til at holde sig fra triclosan. Alligevel bruger tusinder af familier dagligt kemikaliet uden at kende konsekvenserne af brugen.

Kan optages i kroppen

»Triclosan er tidligere i en svensk undersøgelse fundet i modermælk. Det er tegn på, at stoffet kan optages i kroppen, når man bruger produkter med triclosan. Triclosan er af en arbejdsgruppe under EU vurderet til at være miljøskadeligt, og det betyder, at kemiske produkter med triclosan i fremtiden forventes at skulle mærkes som miljøfarlige, skriver Miljøstyrelsen i en rapport om det anti-bakterielle stof.

Kontorchef i Miljøstyrelsen Inger Bergmann tilføjer, at "triclosan er et grå-zone stof. Der er ikke tegn på akut fare, men vi kan på den anden side heller ikke frikende det".