Skællende eksem hos børn (arp) Artikel

Arp er en almindelig hudsygdom hos spædbørn. Arp er sjældent irriterende for barnet. Arp kam i sjældne tilfælde blive betændt. Skællende eksem hos børn (arp)


Definition og årsager


Mange nyfødte udvikler denne meget almindelige hudsygdom. Sygdommen opstår som regel i løbet af de tre første levemåneder og optræder som skællende eksem oftest på hovedet, men også i ansigtet, i folden på halsen, armhulerne og i lyskefolden (se også Eksem , angående almene oplysninger). Årsagerne til arp kendes ikke.

Symptomer på skællende eksem hos børn (arp)


Hårbunden bliver tør og skællende inden for de første leveuger. Derefter breder fedtet, skællende eksem sig ned i ansigtet, særligt i øjenbryn og næsefløjene, bag ørerne, halsen, under armene og i bleregionen. I nogle tilfælde kan eksemet udvikle sig dramatisk og lave store røde skarpt afgrænsede områder, som kan ligne psoriasis .

Arp er i reglen ikke irriterende og påvirker ikke helbredstilstanden i øvrigt. I sjældne tilfælde kan de angrebne områder blive betændte resulterende i ubehag.

Behandling af arp


Som regel svinder eksemet i løbet af få måneder, og der kræves ingen lægehjælp. Almindelig pleje af eksemet kan anbefales for at forhindre infektioner. Eksemet holdes rent og tørt. Store skæl kan blødes op med babyolie og efterfølgende kæmning med tættekam fjerner de fleste skæl.

I sværere tilfælde kan man søge læge, der ordinerer hornopløsende salve og/eller mild steroidcreme eventuelt i kombination med svampemiddel. Speciallægebehandling kan komme på tale ved komplekse infektioner og manglende effekt af behandlingen.