Skæv storetå (Hallux valgus) Artikel

Skæv storetå er en tilstand, hvor knoglerne i storetåens grundled (leddet, hvor fodryggen slutter, og tåen starter) forskyder sig langsomt og danner en knyst.

Skæv storetå (hallux valgus) er en tilstand, hvor knoglerne i storetåens grundled (leddet, hvor fodryggen slutter, og tåen starter) forskyder sig langsomt og danner en knyst.

Definition og årsager

Storetåen begynder at pege mod fodens andre tæer, og til tider kan det blive så slemt, at storetåen går ind over andre tæer. Ved knysten bliver huden som regel irriteret, og der kan opstå sår. I selve leddet kan der opstå slidgigtSkæv storetå rammer hyppigst kvinder og smalt fodtøj, samt arvelige dispositioner, menes at øge risikoen for sygdommen.

Symptomer på skæv storetå


Når storetåen begynder at dreje ind mod de andre tæer, og man får en stor knyste, kan der være varierende grader af smerte. Mange oplever, at der ud for grundleddet kommer hævelse, rødme og smerte. Folk, som har slidgigt i tæerne, kan opleve stærke smerter fra storetåen.

Forholdsregler og diagnose


Har man problemer med sine storetæer og over den seneste tid observeret, at der langsomt kommer ændret stilling, bør man gå til egen læge. Lægen kan videresende en til vurdering hos en ortopædkirurg, som vil tage et røntgenbillede og vurdere graden af fejlstilling og evt. slidgigt.

Behandling af skæv storetå


Moderat fejlstilling ses hos mange mennesker og bør ikke behandles.
Har man problemer og smerter, bør man undlade at bruge smalt fodtøj, som kan forværre tilstanden. Man kan eventuelt få en skinne, som holder forfoden og dermed storetåen på plads.

Er tilstanden slem, kan der blive behov for operation. Operationen kan foregå på mange måder, men fælles for dem alle er, at man retter op på storetåens vinkel.

Forløb og komplikationer


Ved skæv storetå kan der tilkomme slimsæksbetændelse i storetåens grundled, som kan være meget smertefuldt. Sidder storetåen skævt, er der desuden større risiko for at udvikle slidgigt i tåen.

Operation foretages relativt hyppigt, og prognosen er god. Efter operation skal man regne med at have en støvle på i ca. 5 uger, som støtter og aflaster tåen. Der vil ligeledes være kontrolbesøg på hospitalet efter operationen. Har man arbejde, hvor man går meget, må man påregne en sygemelding den første periode efter operationen.

Forebyggelse af skæv storetå


Personer, som er disponeret for at få skæv storetå, bør benytte rummeligt fodtøj. Da man ikke altid kan forklare grunden til sygdommen, er det svært at forebygge yderligere.

Read about Skewed big toe (Hallux valgus) in english