Skiskader giver slidgigt Artikel

Der er flere gode grunde til at styrke sin krop før skituren, så man undgår skader. For det er ikke kun skituren, der bliver ødelagt af et skadet knæ. En skade kan nemt vare resten af livet.

Gigtforeningen advarer om, at forskningen viser, at langt de fleste ledskader udvikler sig til slidgigt. Man opdager det bare først 10-12 år efter, at skaden er sket. Det skyldes, at en skade altid ændrer belastningsforholdet i det skadede led, og så udvikler slidgigten sig. Brusken i leddene bliver ødelagt, og i værste fald bliver det nødvendigt med en operation.

"Det er ofte unge mennesker, der får skiskader. De vil så udvikle slidgigt allerede, når de er i midten af 30'erne. Det er meget tidligt at få hæmmet sin bevægelsesfrihed, og når slidgigten begynder så tidligt, er der større risiko for, at man også senere endnu vil opleve de helt svære komplikationer," siger direktør Lene Witte, Gigtforeningen.

Slidgigt som følge af sportsskader gælder mange sportsgrene, men især skiløb, fodbold og håndbold har øget risiko, fordi man i de sportsgrene foretager hyppige og hurtige vrid. Ved skiløb er den hyppigste skade brud på knæets forreste korsbånd. Det sker ved fald, hvor skibindingerne ikke udløses. Sådan en skade kræver som regel både operation, lang tids genoptræning, risiko for nedsat funktionsevne - og altså senere: Slidgigt.

50.000 danskere kommer til skade på skiferie hvert år. Især unge kvinder skal passe på. Undersøgelser har vist, at de generelt har større risiko for korsbåndskader.

Gigtforeningen anbefaler alle, der skal på skiferie, at man før afrejsen sætter sig ind i, hvordan man får en sikker skiferie. Man skal både forberede sin fysisk, men også øve sig i at udløse skibindinger.
Derfor opfordrer Gigtforeningen til, at man klikker ind på www.skisport.dk . Her er test udviklet af Dansk Skiforbund. Man kan blandt andet teste, hvor sikker skiferien bliver med det udgangspunkt man har eller se anvisninger på god skitræning og træning i at teste skibindinger.

Kilde: www.gigtforeningen.dk