Skjoldbruskkirtlen
Skjoldbruskkirtlen eller glandula thyroidea er en H formet kirtel, der sidder på forsiden af halsen lige under strubehovedet. Den danner og udskiller skjoldbruskkirtelhormonerne tyroxin og trijodthyronin (T4 og T3) til blodet, der styrer kroppens metabolisme (stofskifte). Der udskilles mest tyroxin, som vil blive omtalt i det følgende.
Dannelsen og udskillelsen af tyroxin styres ovenfra af hypofysen , som er en lille kirtel, der sidder under hjernen. Hypofysen udskiller hormonet TSH, der påvirker skjoldbruskkirtlen til at udskille mere tyroxin. Hvis denne fintfølende balance forstyrres, kan der opstå forstyrrelser i kroppens stofskifte.
Skjoldbruskkirtelhormonet tyroxin indeholder jod som sin hovedbestanddel, og det er derfor vigtigt at få tilført passende mængder jod fra kosten, da man ellers ikke kan danne nok tyroxin til at opretholde stofskiftet. I Danmark er kostens naturlige indhold af jod lavt, og de fødevarer, der indeholder mest jod, er fisk og især mælk. Danskerne får generelt for lidt jod gennem maden, derfor har man valgt at tilsætte jod til husholdningssaltet.
Biskjoldbruskkirtlerne
Biskjoldbruskkirtlerne er 4 bittesmå kirtler, der sidder på bagsiden af selve skjoldbruskkirtlen. De udskiller hormonet parathyroideahormon (PTH), der i samspil med D-vitamin (se vitamin- og mineralmangel ), regulerer blodets indhold af calcium.
Calcium har mange vigtige funktioner i kroppen. Det er nødvendigt for opbygning af knogler og tænder, det indgår i de processer, der får blodet til at størkne, og det er essentielt for at muskler og nerver kan fungere korrekt.