Definition og årsager
TBE er en virussygdom, som kan skabe hjernebetændelse . Den spredes ved bid af den samme type skovflåter (Ixodes ricinus), som også kan overføre Borrelia .
Tidligere mente man, at TBE-virus kun eksisterede på Bornholm, men nyere undersøgelser tyder på, at virus nu har spredt sig til større områder af Danmark. Udenfor landets grænser findes TBE-virus på østkysten i Sverige og i skovene i Alperne, Østeuropa og Rusland. Det er ikke kun mennesker, som bides af skovflåter, forskellige pattedyr smittes også, heriblandt køer. På den baggrund er der registreret meget sjældne tilfælde af mælkeoverført smitte.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Man kan sagtens blive bidt af en flåt uden at få hverken TBE eller Borrelia. Det er langt fra alle skovflåter, som bærer virus, og er man så uheldig at få virus i kroppen, er det heller ikke alle, som bliver syge af det.
Symptomer på TBE
Der går oftest mellem 8-14 dage efter et bid af en skovflåt, inden man kan mærke symptomerne på mild hjernebetændelse. Symptomerne er influenzalignende og varer et par dage. Disse er bl.a.:
-
Feber.
-
Hovedpine.
-
Almen sygdomsfornemmelse.
Efter en periode uden sygdomsfornemmelse, som kan vare fra dage til uger, starter mere alvorlige symptomer på hjernebetændelse eller hjernehindebetændelse . Disse er bl.a.:
-
Svimmelhed.
-
Overfølsomhed for lys.
-
Påvirkning af hjernens funktioner, hvor personen kan være sløv og forvirret eller i værste tilfælde mister bevidstheden.
-
Lammelser.
Diagnose
Diagnosen stilles ved hjælp af en blodprøve, som viser antistoffer mod TBE-virus. Er man påvirket af ovenstående symptomer, vil man på hospitalet oftest udtage en prøve af rygmarvsvæsken ved en lumbalpunktur for at undersøge nærmere.
Hvis man har symptomer på hjernepåvirkning, vil der desuden eventuelt blive udført en CT- eller MR-skanning .
Behandling af TBE
Der findes ingen specifik behandling af sygdommen. Derfor behandles symptomatisk ved at understøtte kroppens eget forsvar og lindre symptomerne.
Forløb og komplikationer
Mange mennesker vil aldrig mærke, at de har fået virus i kroppen og vil kun opdage det, hvis de får undersøgt blodet for antistoffer, som immunforsvaret danner når det møder TBE-virus. Dog kan TBE være en meget alvorlig sygdom og en 1/3 del af dem, som hospitalsindlægges, får varige mentale skader og lammelse. Det er som hovedregel ældre mennesker, der rammes værst af sygdommen, og en meget lille del dør af den.
Prognosen er bedst for børn, som sjældent får et alvorligt sygdomsforløb.
Forholdsregler og forebyggelse af TBE
Når man går i skoven, er der altid en lille risiko for, at man bliver bidt af en skovflåt. Er man i særligt udsatte områder, bør man sørge for at bære lange bukser, lange ærmer og lukkede sko. Efter hjemkomsten fra skovturen, bør man efterfølgende undersøge sig selv grundigt for eventuelle fastsiddende flåter. Det er især vigtigt at undersøge bøjefurer i albuer og knæ samt i armhulerne og i skridtet. Skulle man opdage en flåt, skal denne fjernes hurtigst muligt (se skovflåter . Hvis man ikke selv kan fjerne hele skovflåten (hovedet kan brække af og efterlades som en sort prik i huden), er det vigtigt at gå til egen læge. Har man haft en skovflåt og får ovenstående eller andre symptomer, skal man straks søge læge. Risikoen for flåtbid og dermed smitte med TBE er størst i sommer- og efterårsmånederne.
Der findes en vaccine, som kan forebygge TBE og kan anvendes til alle risikogrupper. Snak med din egen læge, hvis du skal til at opholde dig meget i skoven.