Du bør være opmærlsom på smagsforandringer under sygdom, da det kan fjerne din appetitDin smagsopfattelse kan forandre sig som følge af sygdom og behandling, f.eks ved gigt. Du vil ofte føle dig mere følsom over for en bitter smag.Du kan også blive mere eller mindre følsom over for sød eller salt smag. Smagen kan være metalagtig. For andre smager maden hverken af det ene eller det andet.
Spis med øjnene
Det er individuelt, hvad der skal til for at forbedre smagsoplevelsen. For ikke at miste lysten til mad, kan du gøre noget ud af at pynte maden og spise den ved et veldækket bord.
Hvis din mad smager for stærkt
- Hvis maden smager for stærkt, kan det hjælpe at spise kolde retter i en periode.
- Rugbrød, øl, kaffe, vin og spegepølse kan være for stærkt.
- Du kan holde en pause, hvor du spiser og drikker andre varer. Efter nogle uger kan det smage godt igen.
- Rugbrød kan erstattes med groft hvedebrød og knækbrød.
- I stedet for kaffe kan man drikke te evt. med citron.
- Iskolde drikkevarer kan føles mindre stærke.
Hvis din mad ikke har nogen smag eller smager forkert
- Hvis maden ikke smager af noget eller smager forkert, kan den blive velsmagende med krydderier, krydderurter, lidt citron og/eller en anelse sukker.
- Det kan hjælpe at salte maden kraftigere, end du plejer.
- Kød og fisk kan marineres, tilberedes i en sovs eller som sammenkogt ret.
Hvis din mad har en for bitter smag
For bitter smag kan mildnes med lidt sukker.
Svine- og oksekød indeholder bittert smagende stoffer. De kan erstattes af fjerkræ, fisk eller skaldyr.
Man kan også vælge at spise mere æg, ost, mælkeprodukter og vegetarmad med bønner eller linser.
Svine- og oksekød indeholder bittert smagende stoffer. De kan erstattes af fjerkræ, fisk eller skaldyr.
Man kan også vælge at spise mere æg, ost, mælkeprodukter og vegetarmad med bønner eller linser.
Hvis din har en for sød smag
For sød smag kan dæmpes med lidt salt, eddike eller citronsaft.