Smitsomme kopper (Variola) Artikel

Læs om smitsomme kopper. Hvad er Variola. Smitsomme kopper er en virussygdom. Hvordan behandles smitsomme kopper. Læs om vaccination imod kopper. Sådan forebygger du smitte med kopper ved udlandsrejser.

Definition og årsager


Smitsomme kopper (variola) er en meget smitsom virussygdom. For flere år tilbage krævede sygdommen mange dødsfald, men efter indførslen af en effektiv vaccine er sygdommen i dag udryddet. Sidste gang, der på verdensplan blev registreret et tilfælde af variola, var tilbage i 1977.

Symptomer på smitsomme kopper (variola)


Efter smitte med koppevirus gik der normalt 10-12 dage inden symptomerne startede. I løbet af de første dage var disse almindeligvis:

  • Hovedpine.

  • Høj feber.

  • Rødme af tungen og mundslimhinden.

  • Rødligt udslet på arme, ben, i ansigtet og senere på kroppen. Udslettet udviklede sig til blærer og efter ophelingen var der tydelige ar.

Forløb og komplikationer


Sygdommen kunne vise sig med svære ledsymptomer eller hjernebetændelse og halvdelen døde af sygdommen.

Forholdsregler og diagnose


Da sygdommen var meget almindelig, kunne man som regel stille diagnosen ud fra udseendet af sygdommen. I nogle lande findes laboratorier som med undersøgelse med mikroskop og blodprøver mere præcist kan stille diagnosen. Dette gøres ikke i Danmark.
Smittede personer blev isoleret og personer med kontakt til smittede, blev vaccineret.

Behandling af smitsomme kopper (variola)


Vaccination var sammen med antibiotika og væskebehandling den primære behandling.

Forebyggelse


Forebyggelse af sygdommen skete gennem vaccination af alle i udsatte områder. Dette førte til, at WHO i 1980 officielt erklærede sygdommen for udryddet. Således vaccinerer man ikke længere mod sygdommen.