Snævervinklet grøn stær (Snævervinklet glaukom) Artikel

Læs om Grøn stær. Læs om forebyggelse. Læs om symptomer. Læs om behandling.

Definition og årsager


Grøn stær er en sygdom, hvor et forhøjet tryk i øjet giver ubehag og synsnedsættelse. Ved snævervinklet grøn stær sker trykstigningen hurtigt, fordi afløbet af øjets væske gennem en kanal blokeres. Blokeringen sker, fordi vinklen, hvor kanalen ligger, bliver for smal og snæver (deraf navnet). For nærmere beskrivelse af baggrunden for og årsagerne til grøn stær, se grøn stær .

I modsætning til åbenvinklet grøn stær , er snævervinklet grøn stær ikke så almindeligt. Risikofaktorer for snævervinklet grøn stær er først og fremmest langsynethed og høj alder, samt familiemedlemmer med sygdommen. Langsynethed og høj alder gør vinklen i øjet snæver. Når pupillen udvider sig, vil det gøre vinklen endnu smallere, idet regnbuehinden trækkes sammen og bliver tykkere. Derfor vil symptomerne på snævervinklet grøn stær først opstå i situationer, hvor pupillen er udvidet. Om aftenen og natten eller i svag belysning udvider pupillen sig, og her vil man altså først bemærke symptomerne

Snævervinklet grøn stær opstår som regel kun i et øje, men da begge øjne har de samme risikofaktorer, vil det hyppigt ses i det andet øje senere i livet.

Symptomer på snævervinklet grøn stær


Snævervinklet grøn stær kan være uden symptomer (hvilende grøn stær). Her er vinklen for smal, og der vil langsomt opstå områder i synsfeltet, hvor man ikke kan se, men man opdager det måske ikke engang.

Når trykket stiger mere, vil man opleve typiske symptomer:

 • I starten kommer symptomerne om aftenen, senere på alle tidspunkter.

 • Smerter i øjet. Øjet kan også føles meget hårdt.

 • Regnbuesyn. Når man kigger på f.eks. en gadelampe, vil der omkring lampen være en regnbuefarvet ring.

Disse symptomer kan komme og gå igennem måneder. De vil dog ofte på et tidspunkt blive forværret, og hvis vinklen lukker helt til, får man akut vinkellukning. Her er der stor fare for, at man bliver blind, hvis ikke den grønne stær behandles hurtigt:

 • Synet bliver hurtigt meget dårligt (i løbet af timer).

 • Mange smerter i øjet og også hovedpine.

 • Kvalme og opkastninger.

 • Øjet er stenhårdt og rødt.

 • Regnbuesyn (se ovenfor).

 • Pupillen er stor.

Forholdsregler ved snævervinklet grøn stær


Hvis man oplever symptomer på snævervinklet grøn stær, bør man søge læge hurtigt. Hvis der er symptomer på akut vinkellukning, skal man hurtigst muligt til lægen - tag på skadestuen, hvis det er eneste mulighed.

Behandling af snævervinklet grøn stær


Behandlingen sættes i gang med det samme, da hurtig behandling kan redde synet.

 • Øjendråber, der nedsætter produktionen af væske i øjet.

 • Pupil-sammentrækkende stoffer gør vinklen større, så væsken kan løbe ud igen.

Senere kan man så lave et lille hul i regnbuehinden med en laser. Dette fjerner regnbuehindens tryk på vinklen, og væsken kan nu løbe mere frit.

Hvis ikke behandlingen hjælper, kan man ved en lille operation lette afløbet af væske. Man skaber en passage mellem øjets indre og mellemrummet mellem bindehinden og senehinden. Herfra bliver væsken optaget i blodårerne og føres væk.

Ofte må man fortsætte med øjendråber i mange år efter, for at forebygge et nyt anfald. Man kan også overveje at behandle det andet øje, eventuelt med laser, for at undgå anfald her.