Soleksem (Polymorft lysudslæt) Artikel

Hvad er soleksem. læs om polymorft lysudslæt. Hvordan behandles solskoldet hud og soleksem. Find viden om solskader. Hvad er symptomerne på soleksem. Sådan forebygges soleksem.

Definition og årsager

Soleksem er en meget almindelig tilstand. 10-20% af Danmarks befolkning oplever soleksem i deres liv. Langt de fleste er børn og unge mellem 10 og 30 år. Soleksem kan se ud på mange forskellige måder, men hos den enkelte vil det ligne sig selv år efter år.

Soleksem opstår på områder, der er meget udsat for lys. Man ved, at solens stråler udløser eksemet, men man ved ikke præcis hvordan eller hvorfor. Soleksem opstår 1 til 3 døgn efter udsættelsen for sollys, og hvis man ikke udsætter huden for mere sol, vil det forsvinde af sig selv efter et par uger.

Ved megen solbadning starter soleksem som regel om foråret og kan vare hen over hele sommeren for så at forsvinde i efteråret og dukke op igen året efter. Hos mange vil eksemet efter en årrække blive mindre eller forsvinde helt.

Symptomer på soleksem

Den mest almindelige form for soleksem er et rødt udslæt. Det ses oftest på ansigt, hals og bryst men kan forekomme overalt på kroppen. Udslættet klør meget, og der er røde eller blege knopper. Der kan også være vandblærer.

En særlig slags soleksem kaldes sommerbumser. Bumselignende knopper ses i ansigtet og forrest på brystet.

Soleksem eller lysudslæt kan også opstå, når man er i solen efter påvirkning fra et særligt stof. Der kan f.eks. være tale om medicin eller den giftige plante bjørneklo, der giver store blærer ved efterfølgende lysudsættelse.

Endelig kan man i sjældne tilfælde få nældefeber af solen.

Forholdsregler ved soleksem

Når man først en gang har haft soleksem, er det klogt at være forsigtig i solen fremover. Hvis udslættet kommer af UVB-stråler , vil almindelig solfaktor-creme beskytte mod nye udbrud. Start med en høj faktor-beskyttelse (15 eller derover) og trap derefter langsomt ned, når huden har fået lidt farve. Det pigment, der dannes i huden ved solbadning, beskytter nemlig mod udvikling af eksemet. Hvis solfaktor-creme slet ikke hjælper, kan det være fordi eksemet kommer af UVA-stråler. Så er der brug for solfaktor-creme med særlig høj UVA-beskyttelse (fysisk filter). Se i øvrigt Solbeskyttelse .

Behandling af soleksem

Lige når et soleksem er opstået, kan man benytte steroid-creme til at lette symptomerne. Den allerbedste behandling er dog at sørge for, at soleksem slet ikke opstår. Beskyt derfor huden som beskrevet ovenfor.