Sov godt og forebyg rygproblemer artikel

Sov godt og forebyg rygproblemer. Det vigtige i at få en god nats søvn kan næppe overvurderes. Hvis du har dårlig ryg, hofte eller knæ er det vigtigt med en god seng. For at opnå en god nats søvn, er der forskellige ting der skal opfyldes. Læs om sengen, sengebunden, madrassen, hoved og ben i den rigtige højde, hovedpuden, dynen, sovestilling og få gode råd til at sove godt

Vi fungerer og tænker langt bedre hvis vi får en god nats søvn

Vi fungerer og tænker langt bedre
hvis vi får en god nats søvnDet vigtige i at få en god nats søvn kan næppe overvurderes. Det er ikke alle, der har lige let ved at få det fulde udbytte af søvnen, men vi har selv indflydelse på en lang række af de ydre forhold, der har betydning for, hvor godt vi sover. Ved at gennemgå disse forhold kritisk kan vi hver især gøre vores til at natten - og dermed også dagen - bliver så behagelig som muligt.

Sengen

Sengen skal være stabil, og den må ikke knirke, når du vender dig. Den skal være mindst 90 cm bred og mindst 20 cm længere end personen, der skal ligge i den. Hvis du har dårlig ryg, hofte eller knæ er det specielt vigtigt, at sengen er høj nok. Det gør det lettere, når den skal redes og når du skal i og ud ad den. Er sengen for lav, kan den eventuelt hæves ved at sætte klodser under.

Sengebunden

En brugbar sengebund kan bestå af en hård plade med 1-2 cm store huller placeret med højst 15-20 cm mellem hver. En lamelbund vil oftest være bedre. Der findes lamelbunde hvor skulderpartiet er sænket lidt, og hvor hver lamel har egne "gummifødder" der hviler på sengerammen. Hver lamel kan så give sig uafhængigt af de andre. Det er en dyr, men også for de fleste vældig god, løsning.

Madrassen

I øvrigt ofrer alt for få mennesker nok på deres seng / madras, sammenlignet med hvad man ellers bruger penge til. En spiralbund er normalt for blød. Er sengebunden for blød, fx på hotel, kan du prøve at lægge madrassen på gulvet eller, hvis det er muligt, få lagt en plade i sengen.

Det er en gammel skrøne, at du bør ligge så hårdt som muligt. Alt for mange mennesker har en for hård madras. Når du ligger på ryggen skal du kunne presse en hånd ind under lænden og du skal føle et jævnt tryk på hele bagsiden af kroppen. Hvis hæle og bagdel synker ned er madrassen for blød.

Uanset hvilken madras du vælger, skal du sikre dig ombytningsret. Det tager nemlig et stykke tid, før ryggen vænner sig til et nyt leje

Hoved og ben i rigtig højde

Sengebunden skal normalt være vandret, men har du kredsløbsforstyrrelser i benene, kan benenden hæves lidt.
Lider du derimod åndedrætsbesvær, dårligt hjerte eller mavesår, er det hovedenden, der skal hæves.

Hovedpuden

Du bør kun bruge én pude, og den skal være af et behageligt materiale. der ikke er for varmt. Tykkelsen afhænger af kropsbygning og af hvilken stilling, du oftest sover i. Målet er, at nakken skal have samme facon, når du ligger, som når du står ret op.

Ligger du på siden, skal puden udfylde rummet mellem hoved, nakke og madras, så nakken ikke ligger skævt. Det er altså under hoved og nakke puden skal ligge - ikke under skulderen.

Ligger du på ryggen, skal puden støtte under nakken. Der findes puder der er højere ned mod kroppen. De har den fordel, at de er tykkere under nakken end under hovedet. Derfor støtter de bedre.

Dynen

Dynen skal være let og have en god isoleringsevne. Der kan være specielle hensyn at tage for allergikere.

Alt for mange sover med en dyne der er for lille og risikerer dermed træk og kulde. En dyne skal være stor!

Sovestilling

For mange vil den bedste stilling at sove i være på siden, gerne med begge ben bøjede. For knæenes skyld vil det være en fordel at ligge, enten med det ene knæ lidt mere bøjet end det andet, eller med en pude mellem knæene. Her passer det fint fx med hænderne på modsatte skuldre - altså højre hånd på venstre skulder og omvendt.

Det er også i orden at sove på ryggen. Her skal du bare passe på, hvis du er svajrygget.

Små børn vil gerne sove på maven, men det må de ikke! Det må voksne heller ikke. Gør du det, tvinges nakken til at være drejet. Den ensartede stilling skaber problemer som dem der kan opstå, hvis du har siddet med hovedet drejet for længe, fx på en dårlig plads i teatret eller, hvis du har talt med din borddame/herre i lang tid.

Uanset hvilken side du ligger på, må du hverken sove med armene over hovedet eller lade hovedet hvile på armene.

Gode råd til at sove godt

  • Det er sundt og godt at sove med åbent vindue. Luften er også renere om natten pga. de færre biler og mindre forurening fra industrien. Pas dog på træk og kulde. Dynen skal godt rundt om kroppen og op om ørene. Det sidste hjælper også mod eventuel støj.
  • Regelmæssighed er en god ting, hvis du har søvnproblemer.
  • Generelt er det særdeles sundt at sove til middag, men det bør selvfølgelig udelades, hvis du har svært ved at falde i søvn om aftenen.
  • Tænk på noget rart inden du lægger dig til at sove, det hjælper også.
  • Inden du skal sove bør du holde dig fra kaffe og te. Det er derimod en god ide at gå en tur.
Det er meget individuelt, hvor stort søvnbehovet er. Normalt falder det med alderen, men alt for mange sover ikke nok. Så er du ikke rigtigt udhvilet, når du skal op, og det slider i det lange løb.

Er der smerter om natten eller når du vågner, bør du selvfølgelig lade dig undersøge nærmere. Fx generer en dårlig ryg ofte mere om morgenen.

Som du kan se af ovenstående, er der rigtig mange ting du selv kan gøre for at vågne så udhvilet som muligt - så forhåbentligt: Sov godt!