Spædbørn og skæve kranier Artikel

I forbindelse med at spædbarnet skal sove på ryggen, er der nogle børn der udvikler skæve kranier i løbet af de første to til tre levemåneder. Sundhedsstyrelsen har modtaget rapporter fra blandt andre sundhedsplejersker, læger, børnelæger og forældre om dette fænomen.

Fast sovestilling kan give problemer

Måske udvikler de skæve kranier, fordi spædbarnet får en favoritside at vende hovedet til. Efter de første par levemåneder ses barnets baghoved så pludselig at være mere eller mindre skævt. Får det lov at udvikle sig, kan det blive meget skævt, med ensidigt forkortet halsmuskulatur til følge.

Baghovedet kan også blive fladt, hvis barnet hele tiden ligger med baghovedet det samme sted mod hårdt underlag.

Spædbarnet får en favoritdrejning af hovedet til en bestemt side, hvis barnet altid placeres i samme stilling i rygleje. En kranieskævhed kan således opstå. Det kan være til den side legetøjet sidder, eller hvor lys og lyde er. Samtidig kan den halsmuskel til den modsatte side blive for kort, og vil bidrage til yderligere asymmetri af hovedet.

Mangel på aktivering kan give problemer

Problemet kan tilligemed forværres, hvis spædbørn ikke aktiveres nok, når de er vågne. For eksempel ved overdrevent brug af skråstol eller bærestol er barnet fastlåst i en bestemt stilling.

Spædbarnets hovedform er blød og eftergivelig ved fødslen, bl.a. for at kunne passere ud gennem den smalle fødselsvej. I de første måneder er kraniet fortsat blødt, og er først mere fast ved fire måneders alderen, og korrigerbart frem til 7-8 måneders alderen. Skævheder kan derfor let opstå i denne periode.

Følg Sundhedsstyrrelsens anbefaling

Sundhedsstyrelsen har siden 1991 anbefalet, at spædbørn ikke sover på maven, og i senest 1998 anbefalet spædbørn at sove på ryggen, til forebyggelse af pludselig uventet spædbarnsdød (vuggedød). I samme periode er antallet af udvikling af skævt kranie hos spædbørn steget.

Det synes derfor nærliggende at tro, der er en sammenhæng mellem sovestilling og skæve kranier.

Sundhedsstyrelsen har imidlertid besluttet, at der forsat anbefales rygleje som sovestilling.(sst. 2006) Antallet af mistede børn ved vuggedød er faldet markant efter den ændrede sovestilling.

Varier sovestilling

Der anbefales derfor, at man lige fra barnets fødsel lægger den lille til at sove på ryggen med hovedet skiftevis til højre og venstre side.

Det er f.eks. en god ide at lægge barnet hver anden gang med hovedet i fodenden af vuggen, eller vende babyliften/vuggen. Så vil lys og lyd komme fra skiftende sider, som barnet vil kigge efter, når det vågner. Man kan også sætte legetøjet op over puslepladsen til skiftende sider. Det samme med legetøjet i babylift eller vugge.

Læg baby på maven når den er vågen

Det anbefales også, at et vågent spædbarn lægges på maven, når det er vågent eller bæres på armen, eller i en evt. bæresele, da dette fremmer udviklingen af barnets muskulatur og hæmmer udviklingen af skævt kranie.

Undgå skråstol

Skråstol eller bærestol er bedst velegnet til transport, og ikke som opholdssted.

Hvis ens barn har eller har udviklet skævt kranie, er det vigtigt konsekvent hele tiden at give al stimulering fra modsat side, så barnet "tvinges" til at kigge modsat. Også når man har den lille på arm.

Ret "dårlige" ligge vaner inden 4. måned

Når først barnet er 3-4 måneder, er det meget svært at påvirke den lille, da barnet nu selv triller fra side til side, og selv finder ind i sin favorit-stilling, uanset hvad der gøres.

Gå til fysioterapeut

Der kan blive tale om træning hos en fysioterapeut, der anviser øvelser til at stimulere halsmuskulaturen, og evt. hjælpemidler.

Det skæve kranie påvirker ikke hjernen, da denne kan have hvilken som helst form. Det kan dog blive et spørgsmål om udseende.
Måske kan det også have betydning for muskelspændinger og hovedpine senere i livet, hvis der er asymmetri i hovedformen, og endvidere giver det måske skæv tandstilling.

Forebyggelse er meget enkel. Det er således vigtigt at være opmærksom på barnets hovedstilling meget tidligt efter fødslen.