Spinalstenose - ældre skal ikke blot affinde sig med rygproblemer og gangbesvær Artikel

Spinalstenose hos ældre. Ældre skal ikke blot affinde sig med rygproblemer og gangbesvær. Ondt i ryggen og gangbesvær kan behandles. Få hjælp til behandling af dine rygproblemer. Læs også om vindueskikker-syndromet. Læs også om hvordan operationen af spinalstenose foregår

Symptomer på spinalstenose

  • Smerter i benene i forbindelse med gang.
  • Trætte og tunge ben efter kort tids gang.
  • Ingen gener i siddende stilling.
  • Styringsbesvær i benene - svært at få dem til at lystre.
  • Føleforstyrrelser i benene, snurrende fornemmelser i fødderne.

Ældre og rygproblemer

Antallet af ældre, der har problemer med ryggen, er stærkt stigende. Desværre får kun få stillet en rigtig diagnose og kommer i behandling. Og det er synd og skam, for en meget stor del af disse ældre kan hjælpes med et forholdsvis simpelt kirurgisk indgreb - med bedre førlighed og mere livskvalitet til følge.

Langt de fleste af de ryglidelser, vi ser hos ældre mennesker, skyldes aldersforandringer. Flere og flere ældre får problemer, fordi vi generelt i dag lever længere end tidligere. En af de hyppigste ryglidelser blandt ældre kaldes "spinal stenose" og er udtryk for en forsnævret rygmarvskanal, hvilket skyldes slidgigt i de små led mellem ryghvirvlerne. Dertil kommer fortykkelse af de ledbånd, der er i rygsøjlen.

"Vindueskikker-syndromet"

Spinal stenose giver nogle karakteristiske symptomer i benene - såsom smerter og føleforstyrrelser samt tiltagende problemer med at gå. Patienter med spinal stenose er ganske enkelt ikke i stand til at gå mere end et par hundrede meter, før smerterne sætter ind, og benene føles som tunge betonklodser. Disse symptomer giver selvsagt store problemer i den ældres hverdag.


Med et lidt kærligt udtryk kalder man også lidelsen for "vindueskikker-syndromet". Hvem har ikke ofte set en ældre herre stavre hen ad fortovet og gøre holdt, mens han tilsyneladende interesseret studerer udstillingen i et butiksvindue - gerne på de nederste hylder? Interessen skyldes nok nærmere, at de tunge og smertende ben tvinger ham til at stoppe op, og hvis han så oven i købet læner sig lidt forover, giver det yderligere en smule lindring i ryg og ben.

Vi halter bagefter i Danmark

Det stigende antal ældre med rygproblemer er en tendens, som vi ser overalt i den vestlige verden - og i USA er antallet rygoperationer på ældre mennesker over 70 år steget eksplosivt i de seneste år. Den hyppigste operation i USA på mennesker over 60 år er for netop spinal stenose. Det skønnes, at der i USA pr. 100.000 indbyggere opereres mellem 30 og 132 pr. år.

Desværre må vi erkende, at vi herhjemme halter bagefter. Cirka 1.200 personer bliver årligt opereret for spinal stenose i Danmark, men et god bud ville være, at op mod tre gange så mange burde have samme tilbud. Alt for mange bliver ganske enkelte ikke diagnosticeret, og altså heller ikke behandlet.

Den manglende diagnosticering skyldes formentlig manglende kendskab til diagnosen - både blandt patienter og de praktiserende læger. Ikke desto mindre har diagnosen været kendt i mange år og stilles i første omgang på gangbesvær og eventuelle smerter i benene, når man går. Hvis mistanken om spinal stenose opstår, vil lægen formentlig først undersøge, om smerterne skyldes dårligt blodomløb i benene, da dette kan give lignende symptomer. Kan dette udelukkes, vil man blive henvist til yderligere undersøgelse.

Tidligere foretog man en røntgenundersøgelse, som blev udført som en kontrastundersøgelse, hvor der sprøjtes kontrastvæske ind i rygmarvssækken. Men i dag kan undersøgelsen let og smertefrit foretages i en MR-skanner.

Hvis skanningen bekræfter, at der er en spinal stenose, er den eneste behandlingsmulighed operation. Træning og fysiurgisk behandling har ikke nogen varig effekt.

Simpelt indgreb med gode resultater af spinalstenose

Behandlingen af spinal stenose er utrolig effektiv. Der er tale om et forholdsvist simpelt indgreb, og personligt har jeg udført mere end et tusinde operationer på ældre mennesker med denne lidelse.

Under operationen fjernes det knogle- og bindevæv, der er årsag til de dårlige pladsforhold i rygmarvskanalen. Undertiden kombineres dette med en stivgørende operation, hvor man lægger knoglevæv ind i leddene mellem de hvirvler, der er omfattet af spinal stenosen. Dette vil stabilisere og stivgøre området og dermed reducere risikoen for, at stenosen kommer igen, samtidig med at man mindsker risikoen for lænderygsmerter.

Hos patienter, hvor sygehistorie, objektiv undersøgelse og røntgenundersøgelse er i overensstemmelse med diagnosen, ligger succesraten ved kirurgi på cirka 80-85 pct. I mere end otte ud af ti tilfælde vil symptomerne i benene således blive væsentligt formindsket eller helt forsvinde.

Der er altså ingen grund til at finde sig i de gener, som spinal stenose medfører - heller ikke selv om man har rundet de 70 år eller mere. Det er aldrig for sent at blive behandlet. Så har man smerter i benene og i lænden, når man går, og føles de som betonklodser, er der kun én ting at gøre: Kontakt din læge og bed om at få en MR-skanning af ryggen.