Spoleorm (Ascaris lumbricoides) Artikel

Læs om parasitsygdommen spoleorm. Hvad er Ascaris lumbricoides. Hvordan behandles spoleorm. Få viden om den sjældne parasitsygdom som overføres fra dyr. Hvad er symptomerne på spoleorm.

Definition og årsager

Spoleormen ascaris lumbricoides rammer mange millioner mennesker verden over og er sjældent en alvorlig sygdom. I Danmark er sygdommen mere sjælden, men en del mennesker menes at bære rundt på ormen uden at vide det.

Æg fra spoleormen er meget modstandsdygtige og kan overleve i jorden i lang tid. Mennesker smittes, hvis man indtager jordrester med æg gennem munden, hvilket oftest skyldes dårlig hygiejne. Når æggene kommer ned i tarmkanalen, klækkes disse. Med blodet transporteres de til lungerne. Her hostes de op, og sluges igen. Den voksne orm sig ned i tarmsystemet. Ormen bliver ca. 20-30 cm lang.

Symptomer på spoleorm

Efter indtagelse af spoleormen tager det mellem 2 og 3 måneder, inden ormen endelig slår sig ned i tarmen. På grund af den noget spøjse rute gennem kroppen, aktiveres immunforsvaret og ofte ses der astma -lignende symptomer i et par dage. Disse er almindeligvis:

  • Feber.

  • Hoste.

  • Åndenød.

Den voksne orm giver sjældent problemer i selve tarmkanalen, men da der kan forekomme et stort antal af orme, kan disse næsten aflukke tarmen med meget kraftige smerter til følge.

Forløb og komplikationer

Prognosen er god er generelt god, og i de fleste tilfælde kan ormen udryddes med et ormemiddel.

I sjældne tilfælde kan en fuldstændig aflukning af tarmen medføre, at man skal opereres for at afhjælpe denne tilstand. Aflukning af kanaler i andre vigtige organer (f.eks. i galdegange og bugspytskirtel) kan ligeledes give alvorlig sygdom. Hvis man har mange orme i tarmen, kan det ydermere påvirke folks appetit og spisevaner.

I ekstremt sjældne tilfælde kan levende orme ses i opkast eller kravle ud gennem næsen, hvilket kan give en stor forskrækkelse.

Behandling af spoleorm

Spoleorm behandles med at specielt ormemiddel.

Forholdsregler og diagnose

Føler man nogle af ovenstående sygdommen, bør man gå til egen læge med henblik på eventuel undersøgelse for spoleorm. Her vil lægen stille diagnosen ved at undersøge afføringen for æg eller evt. sende personen til et sted, hvor der kan tages et røntgenbillede af tarmen (i alvorlige tilfælde).

Forebyggelse af spoleorm

Ved at vaske hænder og holde god almenhygiejne nedsættes risikoen for at få spoleorm. Man bør desuden vaske sine grøntsager godt inden brug. I områder, hvor mange er smittet med orm, skal større grupper alle behandles med ormemiddel.