Streptokokinfektion Artikel

Typiske streptokokinfektioner er halsbetændelse, skarlagensfeber, rosen (erysipelas), børnesår (impetigo) og lungebetændelse. Mere sjældent ses endocarditis. Få råd til behandling af halsbetændelse med streptokokker.

Definition og årsager til Streptokokinfektion

Streptokokker er bakterier. De findes ligesom stafylokokker som en naturlig del af næse og svælgfloraen hos mange. Der findes mange forskellige streptokok-arter, og nogle er slet ikke sygdomsfremkaldende, mens andre kun er sygdomsfremkaldende i visse organer.

Streptokokker er den hyppigste årsag til bakteriel halsbetændelse. Den kan ligeledes give skarlagensfeber og rosen (erysipelas).

Bakterien smitter ved direkte kontakt, eller indånding af luftbårne dråbepartikler fra smittede.

Symptomer på streptokokinfektion

Symptomerne afhænger af, hvor man pådrager sig infektion. Den hyppigste streptokok infektion er den klassiske halsbetændelse . De fleste infektioner i halsen skyldes vira, og det er ikke til at se på symptomerne, om halsbetændelsen skyldes viral eller bakteriel infektion. Halsbetændelse viser sig ved rødme og stærke smerter i svælget. Hvis halsbetændelsen viser sig med hævede mandler er det sandsynligvis en streptokokinfektion. Ofte får man 39-40 grader i feber, og hovedpine.

Skarlagensfeber (scarlantina) kan optræde sammen med halsbetændelsen, og skyldes toksiner (giftstoffer) produceret af bakterien. Det viser sig ved et højrødt udslet i ansigtet, timer senere spreder det sig til hals, overkrop, arme og ben. Området omkring munden går fri og beholder sin naturlige farve. Man får høj feber. På ca. fjerdedagen bliver tungen højrød og hævet, såkaldt hindbærtunge. Efter ca. en uge ses afskalning af udslæt på hals, bryst, arme og ben.

Har man én gang haft skarlagensfeber, er man immun for livet, og kan ikke få det igen. Læs mere i artiklen: Skarlagensfeber.

Rosen (erysipelas). Smitter gennem småsår, ofte i ansigtet, men er også hyppig hos folk der lider af skinnebenssår. Sygdommen starter med en lille rød prik, herfra spredes infektionen hurtigt, og der ses et varmt, rødt og hævet udslæt, med skarp afgrænsning til den raske hud. Udbredelse ses oftest i løs hud som bl.a. findes på kinder og rundt om øjne og ører. I randen af udslettet kan der dannes blærer. Lymfeknuder i området er forstørrede og ømme. Sygdommen starter akut, og giver hurtigt høj feber, og man føler sig meget medtaget. Læs mere i artiklen: Rosen (erysipelas).

Streptokokker kan være årsag til lungebetændelse (pneumoni), børnesår (impetigo) og bakteriel endokarditis.

Forholdsregler og diagnose

Streptokok halsbetændelse smitter ikke lige så voldsomt som f.eks. influenza, men man skal undgå tæt kontakt med smittede. Diagnose stilles af lægen ved en podning fra mandler og svælg, og svaret fås på få minutter. En blodprøve kan vise, om der er bakterier i blodet.

Skarlagensfeber og rosen diagnosticeres ved deres karakteristiske sygdomsbillede. Rosen kan undgås ved fornuftig hudhygiejne, som især er vigtig, hvis man har tendens til sår.

Behandling af streptokokinfektion

Streptokokker kan behandles med antibiotika. Næsten alle former er følsomme overfor almindelig penicillin. Penicillinallergikere kan i stedet behandles med stoffet erytromycin, der er et makrolid-præparat.

Forløb og komplikationer

Halsbetændelsen er gerne overstået på ca. en uge. Hvis man er uheldig, kan der udvikles bylder omkring mandlerne. I sjældne tilfælde kan der 1-3 uger efter en halsbetændelse udvikles gigtfeber eller glomerulonefriti. Rosen slås hurtigt ned med penicillinkur. Skarlagensfeber overstås på ca. to uger og efterlader meget sjældent mén.

Denne artikel er oprindeligt udgivet på Sundhedsguiden.dk den 14/8-2006 forfattet af Læge Anders Kehlet Nørskov. Opdateret den 13/10-2015 af ovennævnte lægefaglige skribent. - Rettighedshaver er Sundhedsguiden.dk