Sukkersyge (diabetes) og graviditet tema

Sukkersyge kan give komplikationer under graviditet. En velreguleret diabetes er bedst for graviditeten. Læs om forholdsregler ved diabetes og graviditet. Læs om behandling af diabetes og graviditet.

Definition og årsager

Sukkersyge (diabetes) medfører øget risiko for komplikationer under graviditet og fødsel. Derfor er det vigtigt, at sygdommen er diagnosticeret og velbehandlet hos den gravide kvinde. Et par ud af tusinde kvinder har allerede diabetes, når de bliver gravide (prægestationel diabetes). I reglen er dette Type I diabetes (insulinkrævende diabetes). Se iøvrigt under Sukkersyge (diabetes).

Et par ud af hundrede kvinder udvikler en midlertidig sukkersyge i starten af graviditeten, hvor deres organisme bliver dårligere til at regulere blodsukkeret (gestationel diabetes). Denne svinder i reglen efter fødslen.

Symptomer på sukkersyge i graviditeten

Som regel når kvinden ikke at udvikle symptomer på sukkersyge i graviditeten, da der screenes for sukker i urinen hos kvindens egen læge. Symptomerne er ikke anderledes end ved diabetes hos den ikke gravide. Her er de hyppigste øget tørst og urinproduktion samt træthed. De to sidstnævnte er i sig selv også noget, de fleste kvinder oplever under den normale graviditet.

Forholdsregler og diagnose af sukkersyge i graviditeten

Kvinder, der har diabetes i forvejen, skal allerede inden de påtænker sig at bliver gravide have kontaktet deres egen læge. Det er vigtigt at indtage en sund kost under graviditeten og følge sit blodsukker nøje, og sørge for at det er velreguleret.

Ofte vil insulinbehovet falde i starten af graviditeten og stige betydeligt senere, for lige efter fødslen at falde drastisk.

Kvinder, der ikke tidligere har haft diabetes, men som pludselig udvikler glukoseintolerance under graviditeten (gestationel diabetes), vil som regel blive opdaget, da der findes sukker i de rutinemæssige urinprøver, der afgives ved konsultationerne under graviditeten.

Hvis der er mistanke om gestationel diabetes, kan lægen få udført en såkaldt glukosebelastningstest, der er beskrevet under sukkersyge.

Behandling af sukkersyge i graviditeten

Som nævnt er kost og nøje kontrol af blodsukker den vigtigste behandling og forebyggelse af sukkersyge under graviditeten.

Ca. en femtedel af de kvinder, der får konstateret gestationel diabetes, skal behandles med insulin. De resterende klarer sig udelukkende på kostregulering.

For at mindske risikoen for komplikationer under fødslen, vil man til tider sætte fødslen igang et par uger før termin, enten medikamentelt (der virker ve-stimulerende) og med hindesprængning (hvor der laves hul i fosterhinderne), alternativt ved kejsersnit.

Forløb og komplikationer

De almindelige komplikationer til graviditet som forhøjet blodtryk , for tidlig fødsel og for meget fostervand (polyhydramnios) er hyppigere hos kvinder med diabetes.

Derudover er der øget risiko for abort og misdannelser. Det er også oftere nødvendigt at udføre kejsersnit hos moderen med diabetes. Nyfødte børn af kvinder med diabetes er i reglen også noget større, som følge af øget fedtproduktion.

Kvinder, der har haft gestationel diabetes, er i øget risiko for at udvikle diabetes senere i livet, og de bør derfor hyppigere ses hos deres egen læge, mhp. udvikling af sukkersyge.

Artikler

kategori

Børns hudproblemer

En velplejet hud er et vigtigt forsvar mod varme, kulde og ikke mindst sygd...

Redaktionen 14/03/2013
artikel

Gastrisk bypass

De første kirurgiske indgreb mod fedme blev foretaget i 1950'erne, men side...

Redaktionen 21/03/2006
artikel

Kost, adfærd og indlæring

Barnet kost har stor betydning for dets adfærd og indlæring. Læs om kostens...

Redaktionen 25/01/2009
artikel

Behandling af piskesmældslæsioner i tværfagligt regi

Center for Rygkirurgi A/S, januar 2006. Erfaringsgrundlag fra RygTeam ApS 1...

Redaktionen 21/02/2006
artikel

Hvordan vælger du den rigtige madras ?

Hvordan vælger du den rigtige madras. Først og fremmest skal din madras vær...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Inkontinens hos kvinder

Der er altså ingen grund til at fortvivle, hvis man er en af de 400.000 per...

Redaktionen 18/07/2008
artikel

Vuggedød

Vuggedød er en pludselig, uventet spædbarnsdød hos børn i alderen 0-12 måne...

Redaktionen 14/10/2003
artikel

Inkontinens- styrk bækkenbunden

Hvis du lider af urininkontinens og specielt af stressinkontinens er det vi...

Redaktionen 30/01/2012
artikel

Afføring

Brystbarnets afføring er gul, lugter syrlig og er lind i konsistensen.Nogle...

Redaktionen 14/10/2003