Sund kvinde i overgangsfasen Artikel

Glem alt om overgangsalder, som en ”sygdom” kvinder skal igennem. Ifølge læge Charlotte Bech, starter kvindens overgangsfase midt i 30’erne og fortsætter frem til 60 års alderen. Overgangsfasen er 25 år hvor kroppen ommøblerer sine indre funktioner og hvor kvinden har mulighed for at forandre kroppen til det bedre ved hjælpe af enkle råd.

Glem alt om overgangsalder, som en ”sygdom” kvinder skal igennem. Ifølge læge Charlotte Bech, starter kvindens overgangsfase midt i 30’erne og fortsætter frem til 60 års alderen. Overgangsfasen er 25 år hvor kroppen ommøblerer sine indre funktioner og hvor kvinden har mulighed for at forandre kroppen til det bedre ved hjælpe af enkle råd.

Lev sundt og velafbalanceret efter de 35

Læge Charlotte Bech mener, at det er alt for forenklet kun at kigge på overgangsalderen hos kvinder, som blot er perioden omkring sidste menstruation. Hun mener man skal kigge på hele den periode hvor kvinden producerer færre og færre hormoner - overgangsfasen, som strækker sig over ca. 25 år.

I sin bog ”Hormoner i balance” beskriver hun hvordan man med enkle råd og en sund livsstil kan finde ny kraft og sundhed hos kvinden 35+. Helt overordnet er der 4 vigtige grundprincipper - kvindens gyldne firkløver- som et sundt og velafbalanceret liv efter de 35 år bygger på:

1. Tænk positive tanker

Symptomer på overgangsfasen
  • Træthed
  • Udmattelse
  • Søvnbesvær
  • Humørsvingninger
  • Siteren i kroppen og uro
  • Vægtøgning
  • Væskeophobning
  • Tristhed
  • Tørhed – hud hår og negle, og slimhinder: mund, skede og øjne
  • Hedestigninger
  • Svedeture
    Kilde Læge Charlotte Bech
Det er vigtigt at tænke positivt om sig selv og sit udseende. Vores tanker programmerer vores krop. Og stress og kriser påvirker kroppen og vi kan se det i vores ansigter. Kvinder skal drage omsorg for sig selv, som de drager omsorg for andre.
Det er specielt godt at meditere, fx med Transcendental Meditation, hvor man kan få en dyb hvile og lade op med ny energi, overskud og dermed spontant få flere positive tanker.

2. Få rigelig med søvn

Det er vigtigt at få rigelig med søvn også mere end de officielle anbefalinger. Man bør sove mellem 8 og 10 timers søvn hver nat, og man skal tillade sig pauser i løbet af dagen, gerne hver time. Det er en god ide at hvile sig, når man kommer hjem fra arbejde. Jo tættere man kommer på sidste menstruation, jo vigtigere bliver det at få hvilet og efter sidste menstruation er det en nødvendighed

3. Motioner moderat

Dyrk ikke for meget motion. Selvfølgelig skal man bevæge sig og styrke kroppen, men kroppen er i gang med en stor forandring og skal bruge kræfter på det. Man bør derfor ikke motionere så hårdt, at man bliver udmattet og pulsen står og banker oppe i tindingen. Man skal lytte til kroppens signaler

4. spis en sund kost

At spise sundt betyder bl.a., at man får et varmt og veltillavet måltid hver dag, og her er det vigtigt at vælge de sunde fedtstoffer til.

Bløde hofter og sundt fedt mod hormoner i ubalance

Vi ved godt, at vi skal spise sundt, men for kvinden over de 35 år er sundt fedt og bioidentiske hormoner vigtige, når vi skal vælge, hvad vi skal spise. Hvis man sørger for det, så kan kvinder, ifølge Charlotte Bech, minimere eller helt undgå nogle af de symptomer, som kan følge med, når kroppen producerer færre hormoner. Charlotte Bech giver 3 enkle råd, som hjælper med at holde kroppen i balance.

Vær velnæret

Som kvinde er det godt at bevare de bløde runde lår og hofter. Det er det fordi, at i selvom kroppen ikke længere producerer så meget østrogen , så kan der i fedtvævet stadig blive dannet en vis mængde østrogen.

Spis sunde fedtstoffer

Kønshormoner er fedtstoffer. når produktionen af kønshormoner falder, så reagerer kroppen på den manglende fedt de klassiske symptomer på overgangsfasen. Ved at spise sundt fedt, kan man erstatte de manglende hormoner med anden fedt. Når vi spiser det sunde fedt bevarer vi også de gode fedtdepoter på kroppen. Det sunde fedt findes i mad som oliven, avokado, nødder og kerner, og olier som rapsolie, olivenolie, kokosolie, hørfrøolie og kæmpenatlysolie.

Spis Bioidentiske hormoner

Vel at mærke bioidentiskehormoner, som stammer fra planter ikke syntetisk producerede hormoner. I planter findes stoffer, fytoøstrogener, som ikke er rigtige hormoner, men som har en hormonlignende virkning på kroppen. De bioidentiske stoffer findes f.eks gurkemeje, humle, rødkløver, oregano , timian og yamsrod. Charlotte Beck anbefaler, at man spiser dem som krydderi på maden, eller drikker dem som te eller Chai.

Du kan læse mere om Charlotte Bech her