Suppler den daglige mundpleje med mundskyllevæske Artikel

Forskning viser, at mundskyllevæsker er et godt supplement til den daglige mundpleje. Det skyldes, at væskerne bekæmper plak og virker i områder, hvor tandbørste, tandtråd, tandstikkere og mellemrumsbørster har svært ved at komme til.

Forskning viser, at mundskyllevæsker er et godt supplement til den daglige mundpleje. Det skyldes, at væskerne bekæmper plak og virker i områder, hvor tandbørste, tandtråd, tandstikkere og mellemrumsbørster har svært ved at komme til.
I takt med at vi indtager mad og drikke i løbet af dagen, opbygger vi bakteriebelægninger på tænderne. Det kaldes plak og kan forårsage alvorlige problemer som huller i tænderne, blødende tandkød, tandsten og paradentose. Ubehandlet paradentose kan i værste fald resultere i tab af tænderne. En undersøgelse fra 2001 konkluderer, at syv ud af ti voksne lider af synlig plak. 1)

Plak reduceres ved tandbørstning og brug af tandtråd, tandstikker og mellemrumsbørster. En lang række videnskabelige studier viser, at den daglige plakbekæmpelse med fordel kan suppleres med mundskyllevæsker. For mundskyllevæsker rengør områder, der er svære at komme til på andre måder, såsom langt tilbage i munden, mellem tænderne, langs tandkødskanten og på tungen.

Det aktive stof gør forskellen

Mundskyllevæsker virker, fordi de indeholder aktive stoffer, som trænger ind i plakken. Herudover bekæmper de bakteriernes evne til at sætte sig på tænderne og mindsker mængden af endotoxiner, der kan forsage sygdomme.

Det er ikke alle aktive stoffer, som er lige virksomme over for plak. Blandt de mest virksomme er æteriske olier, der med over 25 kliniske studier er det bedst dokumenteret aktive stof til daglig brug. Studierne viser, at æteriske olier mindsker dannelsen af plak med op til 56 procent og 44 procent på svært tilgængelige steder som mellem tænderne. Uden at misfarve tænderne. 2).

Som sidegevinst reducerer mundskyllevæsker også dårlig ånde. 3) Den ubehagelige lugt skyldes oftest dårlig mundhygiejne, som får forrådnelsesbakterier til at ophobe sig langs tandkødet, nede i tandkødslommerne, i dybe huller i tænderne eller på den ru tungeryg. Bakterierne nedbryder organiske bestanddele i mad og danner svovlbrinteforbindelser, der lugter dårligt.

Skyl munden to gange dagligt

Hvis man er syg, har bøjle på tænderne eller på anden måde har problemer med at rengøre tænderne grundigt, kan man have særlig glæde af at anvende en mundskyllevæske.

For at få optimal mundpleje bør man to gange dagligt bruge tandbørste, tandtråd samt evt. tandstikker og mellemrumsbørster. Og efterfølgende skylle munden i ca. 30 sekunder med mundskyllevæske. Spørg din tandlæge til råds, hvis du er i tvivl.
Referencer:
1) Morris AJ, et al. British Dental Journal. 2001;191:186-192

2) Charles CH, et al., JADA. 2001; 132:670-675
DePaola LG, et al., J Clin Periodontol. 1989; 16:311-315
Lamster IB, et al., Clin Prev Dent. 1983; 5: 1-4
Overholser CD, et al., J Clin Periodontol. 1990; 17:575-579
Gordon JM et al., J Clin Paradontol.1985; 12:697-704
Charles CH et al., JADA. 2001; 132:670-675

3) Carvalho et al. J Clin Periodontol 2004;31:85-90