Susanne nægtede at give op overfor migrænen Artikel

For Susanne på 39 år fra Tranbjerg krævede det fire forsøg, før hun fandt den rette medicin, som hjalp på hendes migræne. Det var en lang og hård proces, men Susanne nægtede at give op, og med hjælp fra sin neurolog, lykkedes det til sidst at komme i mål med behandlingen:

For Susanne på 39 år fra Tranbjerg krævede det fire forsøg, før hun fandt den rette medicin, som hjalp på hendes migræne. Det var en lang og hård proces, men Susanne nægtede at give op, og med hjælp fra sin neurolog, lykkedes det til sidst at komme i mål med behandlingen:
- Min migræne startede, da jeg blev gravid for anden gang. I de efterfølgende år havde jeg rigtigt mange slemme migræneanfald med hovedpine, kvalme og opkast. Men efter nogle år kom jeg til en neurolog, som foreslog, at jeg begyndte i behandling med triptaner. Han fortalte mig fra starten, at det godt kunne tage flere forsøg at finde frem til den medicin, som ville kunne hjælpe mig, og jeg måtte da også igennem tre forskellige slags medicin, før jeg til sidst prøvede min nuværende medicin, som virker rigtig godt. Min neurolog var en stor støtte undervejs, og han har været god til at minde mig om, at jeg ikke måtte opgive selvom de andre slags medicin ikke virkede for mig, fortæller Susanne.

Fakta om migræne

78 pct. lider af migræne en eller flere gange om måneden – 26 pct. lider af migræne en eller flere gange ugentligt.

For 64 pct. varer et migræneanfald typisk et døgn eller mere.

På en smerteskala fra 0-10, hvor 0 er ’ingen smerte’ og 10 er ’den værst tænkelige smerte’ angiver migræne-ramte danskere gennemsnitligt deres smerter til at ligge på 7,8.

Det anslås, at migræne hvert år koster samfundet 729.000 tabte arbejdsdage.

Kilder: Internetundersøgelse foretaget af Kompas Kommunikation blandt 1.326 danskere med diagnosticeret migræne + Institut for Rationel Farmakoterapi, November 2004

Efterlades til et liv i smerter

Når migrænepatienterne opgiver deres medicinske behandling eller affinder sig med en ineffektiv medicin, affinder de sig samtidigt med et liv i smertehelvede. Blandt de migræneramte i undersøgelsen lider 8 ud af 10 (78 pct.) af migræne en til flere gange om måneden, og for 2 ud af 3 (64 pct.) varer migræneanfaldene typisk et døgn eller længere med hovedpine, kvalme, synsforstyrrelser og opkast.

De voldsomme smerter kan være hårde for psyken. Halvdelen af de migræneramte danskere (49 pct.) føler, at migrænen har taget kontrollen over deres liv og for hver fjerde (23 pct.) har migrænen fået dem til at miste lysten til livet. 38 pct. har endda fået psykiske mén som depression og angst som følge af deres migræne.

Hyppige og langvarige migræneanfald gør det også svært at passe et almindeligt arbejde. Institut for Rationel Farmakoterapi anslår, at migræne hvert år koster samfundet 729.000 tabte arbejdsdage, og hver femte dansker med migræne (19 pct.) har måttet skifte job, gå ned i arbejdstid, er helt stoppet med at arbejde eller er direkte blevet fyret som en konsekvens af deres migræne.