svært overvægtige kan bevare vægttab Artikel

Her kan du læse om, hvordan du kan bevare dit vægttab. Få viden om overvægt og vægttab. Læs om forskning i svært overvægtiges vægttab. Læs om Arne Astrups undersøgelse af overvægtige og vægttab.


Motions- og Ernæringsrådets udmelding om at det er svært for overvægtige at opnå et varigt vægttab er skudt over målet. Ifølge professor og medicinsk rådgiver for Weight Watchers, Arne Astrup, skal der en gradvis livsstilsændring til for at opnå et vægttab og fastholde det. Weight Watchers har klinisk dokumenterede studier, som viser, at det er muligt at bevare et vægttab efter 5 år.

Piller, pulver, diætist, gruppevejledning eller noget helt femte. Mulighederne er mange, hvis man vil smide nogle overflødige kilo. Og i takt med den øgede forekomst af overvægt, stiger udbuddene af slankekoncepter. Men ikke alle virker. Og slet ikke på sigt, siger Motions- og Ernæringsrådet nu.

Livsstilsændring kræves


Arne Astrup, professor i fedme fra Institut for Human Ernæring, er enig med Motions- og Ernæringsrådet i, at mange slankekure ikke virker på sigt. Men han holder fast i, at det er muligt at tabe sig og bevare vægttabet - også selvom det drejer sig om adskillige kilo.

- Et varigt vægttab kræver en decideret livsstilsændring. Ellers ryger kiloene helt automatisk på igen. Weight Watchers er et eksempel på et vægttabsprogram, hvor man godt kan bevare vægttabet. Et klinisk dokumenteret studie med 1002 deltagere viser, at 42,6 % opretholdt et vægttab på 5 % eller mere og 18,8 % et vægttab på 10 % eller mere efter fem år. Og 70,3 % var under startvægten efter fem år.

Større chance for vægttab i grupper


En klinisk dokumenteret undersøgelse, som forløb over to år, viser, at der er forskel på, om man taber sig i en gruppe eller om man gør det alene. Efter to år tabte Weight Watchers-gruppen sig 2,9 kilo i gennemsnit, hvorimod gruppen af 'selvhjælpere' kun havde tabt sig 0,2 kilo i gennemsnit.

- Vi synes, det er vigtigt at få kommunikeret, at det faktisk godt kan lade sig gøre at vedligeholde et vægttab. Det essentielle ved vores program er, at man gradvist skal ændre sin livsstil og bevare den for resten af livet og på den måde have det siddende på rygraden, hvad og hvor meget man kan spise og drikke, uden at det påvirker vægten. Vi ser dagligt, at det virker på sigt, hvilket den kliniske dokumentation for effekten af vores program underbygger, siger Lise Wrona, direktør i Weight Watchers Danmark.


1. Weight-loss maintenance in overweight individuals one to five years following successful completion of a commercial weight loss program. International Journal of Obesity (2001) 25, 325-331
2. Weight Loss With Self-help Compared With a Structured Commercial Program, JAMA, April 9, 2003 – Vol. 289, No. 14
3. Systematic Review: An Evaluation of Major Commercial Weight Loss Programs in the United States, 2005, American College of Physicians

Kilde: Weight Watchers Danmark

Denne artikel er oprettet på Sundhedsguiden d. 22.05.06