Forbrugerrådet Tænk efterlyser en modernisering af apotekerne Artikel

Forbrugerrådet Tænk efterlyser en modernisering af apotekerne. Der er for få apoteker i Danmark lyder kritikken og hele området trænger til den innovation, som ligger bag moderniserings-tanken. Forbrugerrådet ønsker at gøre op med etableringsretten og farmaceutmonopolet.

Forbrugerrådet ønsker modernisering af apotekerneForbrugerrådet Tænk efterlyser en modernisering af apotekerne. Der er for få apoteker i Danmark lyder kritikken og hele området trænger til den innovation, som ligger bag moderniserings-tanken. Forbrugerrådet ønsker at gøre op med etableringsretten og farmaceutmonopolet.

Flere apoteker - tak

Forbrugerrådet Tænk har længe gerne ville have en modernisering af apotekersektoren, og peger på specielt etableringsretten og farmaceutmonopolet, som problematiske

- Vi mener at vi har et konkurrenceproblem på apotekerområdet , når det kommer til etableringsretten og farmaceuternes monopol på at drive apoteker, siger Vagn Jelsøe , vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk til Sundhedsguiden.dk

- Det er et problem, at der er så få apoteker i Danmark og så længe der er begrænsninger på etableringsretten, så står forbrugerne dårligere. Vi efterlyser også en model, der fremmer udvikling af apotekernes e-handel og andre nye serviceformer. Konkurrence, kort sagt.

Det er ikke afgørende hvem der ejer apoteket

Vagn Jelsøe fra Forbrugerrådet peger på, at det er et problem, at kun farmaceuter må eje apoteker, som han mener kan være med til at bremse for innovation og udveksling af serviceformer

- Vi kan ikke se hvorfor kun farmaceuter må eje apoteker. Grundlæggende er farmaceuter hverken dårligere eller bedre mennesker end alle andre, og så længe der stilles krav til, at der er de rigtige kompetencer og fagpersoner i den daglige ledelse og kundehåndtering, så kan vi ikke se, at man skal stille krav til kompetencerne i ejerskabet.

Ønsker ikke fuld liberalisering

På lige fod med Konkurrence- og forbrugerstyrelsen ønsker Forbrugerrådet ikke en fuld liberalisering. Apotekerne skal stadig reguleres og hvis man ser på prisniveauet på medicin, så har Danmark nogle af Europas laveste medicinpriser.

- Vi mener, at der fortsat skal være en regulering af medicinpriserne og vi mener ikke at man skal slippe det koordinerede medicinindkøb, som man har nu, siger vicedirektør Vagn Jelsøe og fortsætter

- Det er vigtigt at forbrugerne fortsat kan have tillid til medicinsalget i Danmark, så vi ser ikke, at området skal være fuldt liberaliseret, men fortsat være underlagt regulering f.eks i forhold til priser og fagpersonale.