Talgcyster (Aterom) Artikel

En talgcyste er en 5-10 mm stor cyste og kaldes også aterom. Talgcyster forekommer oftest i ansigtet, i hårbunden, på halsen og øverst på ryggen. Talgcyster er ganske ufarlige.

Definition og årsager

En talgcyste (et aterom) er en 5-10 mm stor cyste (væskefyldt hulrum), der dannes fra en tilstoppet talgkirtel. Når talgkirtlens åbning på huden stoppes til, ophobes afstødte hudceller og talg i kirtlen.

Dette viser sig som en rund knude eller fortykkelse dybt i huden, evt. med en mørk prik i midten.

Talgcyster forekommer oftest i ansigtet, i hårbunden, på halsen og øverst på ryggen, eventuelt på pungen eller i lysken, og de kan vokse langsomt gennem flere år. De er meget almindelige, ganske ufarlige og ses i alle aldersgrupper.

Behandling og forholdsregler ved talgcyster

Som nævnt er talgcyster ganske ufarlige. Hvis de generer, eller sidder et kosmetisk skæmmende sted, kan de fjernes. Dette foregår ved lægen som et lille indgreb i lokalbedøvelse. Cyster fjernes altid fuldstændig, da indholdet kan give betændelse, rødme, hævelse og ømhed, hvis det kommer ud i den omkringliggende hud. Hvis dette sker, forsvinder cysten ikke. Den vil derfor, på et senere tidspunkt, igen kunne give lejlighed til betændelse.

Laserbehandling kan være et alternativ til den kirurgiske fjernelse, og hvis patienten lider af flere ateromer kan en dermatolog (hudlæge) evt. udskrive isotretinoin som også benyttes ved fx svær akne.

Denne artikel blev oprindeligt publiceret på Sundhedsguiden.dk den 8/8-2006 forfattet af Læge Signe Modvig. Opdateret den 16/11-2015 af B.Sc. Med. Thomas Piper Baastrup. - Rettighedshaver er Sundhedsguiden.dk.